utorok 1. júla 2008

PC REVUE - OpenPark

Plán B

oddelenie dá do poriadku, odstráni softvérovú chybu alebo nahodí záložný server a maily začnú chodiť. Hurá...

Toto všetko sú len malé technické problémy, ktoré nás na chvíľu vytrhnú z denného kolobehu a pripomenú našu závislosť od technológií. Ako je dobre, keď fungujú, a aký problém nastane, keď vypadnú. A fakt, že medzi normálnym stavom prevádzky a problémom, zmätkom, starosťami je niekedy len veľmi tenká deliaca čiara. Pokiaľ pre bežného používateľa alebo menšiu firmu nie je výpadok pár minút alebo hodín až taký veľký problém, pre veľkú organizáciu s kritickými aplikáciami (burza, armáda, nemocnica atď.) je to udalosť, ktorá môže mať fatálne následky. Preto sú na takéto krízové situácie pripravené a majú vždy v zálohe nejaké náhradné riešenie (motorgenerátory, klastrové serverové riešenia, záložné pripojenia na internet, dedikované siete atď.). Keďže ide iba o technické prostriedky, dá sa v prípade ich výpadku našťastie použiť náhradné riešenie, je to len otázka správnej stratégie a dostatku finančných prostriedkov. Ale plán B skoro vždy existuje.

Trochu inak to vyzerá v bežnom živote, keď sa nedá použiť technická alternatíva. So situáciami, keď nastane odchýlka oproti normálu vplyvom počasia, ľudského faktora, organizačných zmien a pod., sa stretávame stále a každodenne a snažíme sa ich nejako riešiť – viac či menej úspešne. Keď nasneží a doprava v meste kolabuje, skúšate sa prešmyknúť bočnými uličkami. Niektoré odchýlky oproti normálu sú krátkodobé a takmer bezvýznamné, iné sú kritickejšie a spoločnosť sa z nich spamätáva dlhšie a bolestnejšie (zemetrasenie, cunami, teroristické útoky atď.). Ale nakoniec sa po nejakom čase situácia vráti plus mínus do „normálu“. Ľudia sa poučia, prijmú sa nejaké opatrenia (žiaľ, väčšinou až „po“) a ide sa ďalej.

Sú však aj iné „odchýlky od normálu“, ktoré sa už nevrátia do predchádzajúceho stavu, z ktorých sa nedá poučiť až „po“ a ktoré môžu mať fatálne následky na celú civilizáciu. Sú to veci, ktoré ma, priznávam sa, dosť desia a neviem, ako sa s nimi ľudstvo vyrovná. Nie je ich málo: ropa, globálne otepľovanie, pitná voda, potraviny. Všetko sú to strategické zložky potrebné na život. Ich nedostatok sa prejavuje už teraz a v najbližších desaťročiach sa ich úroveň stane kritickou. Už teraz však vidíme, aká nesmierne citlivá a krehká je pomyselná „normálna situácia“. Stačí malý impulz (politický, meteorologický, ekonomický, ideologický...) a celá sústava sa tak rozkmitá, že len veľmi ťažko a veľmi pomaly sa dokáže stabilizovať. Zlá správa je, že s klesajúcou úrovňou zásob bude intenzita impulzov už len rásť. Dokážeme odhadnúť, aká je miera pružnosti a adaptability systému ustáť tieto zmeny? Vieme predvídať následky? Máme pripravené opatrenia, ako ich zvládnuť, máme nejaký plán B?

Obávam sa, že nijaký plán B neexistuje a ani nemôže existovať. Jestvuje možno len súbor opatrení (znižovanie emisií skleníkových plynov, spotreby paliva v dopravných prostriedkoch a pod.), ktoré sa začali uplatňovať, do akej miery však budú účinné, to sa dozvieme až neskôr. Časom určite prídu na rad aj podstatne tvrdšie opatrenia, lenže naša moderná civilizácia je už veľmi rozmaznaná a veru neviem, ako sa s nimi vyrovnáme. Dokážeme to urobiť civilizovane alebo nás čakajú konflikty? V krízovej situácii sa ľudia nesprávajú vždy ako ľudia... Ja sa snažím dúfať že v tejto skúške obstojíme a preukážeme svoj nárok na používanie označenia „civilizovaná spoločnosť“.

Určite som nechcel touto úvahou nikoho strašiť a radšej by som sa zamýšľal nad novými objavmi vo vede a technike, ktoré by šmahom ruky dokázali zabezpečiť dostatok energie, potravy a vody pre celé ľudstvo a popritom ozdraviť našu krásnu planétu. Ale o ničom takom, žiaľ, neviem. V tomto prípade nepoznám žiadny plán B. Ak vy áno, prosím, potešte ma. Ale aby sme nekončili tak pesimisticky, pridávam výzvu: študujte, rozmýšľajte, hľadajte riešenia. A popri tom: Carpe diem! :-)

Zdroj: TS PCR

PC REVUE 7/2008 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára