nedeľa 1. júna 2008

QUARK - Redakčný monitor

Možno si spomínate na výborný gag, ktorý pred časom zaznieval z dnes už nejestvujúceho rádia TWIST – zabi bobra, zachrániš strom. Spomenula som si naň, keď sme si v čase nástupu jari naplánovali a aj zrealizovali celorodinnú vychádzku do dunajských lužných lesov, v ktorých sa usadili aj bobry. Bolože to radosti, keď ich tam pred rokmi objavili! Potešili sme sa aj my, keď sme natrafili na ich stopy. No dnes, zrejme okrem ochranárov a detí, by ich tam najradšej nikto nevidel. Sú to milé zvieratká, ale nemilosrdne likvidujú les. Staré zdravé stromy kvôli ohryzenej kôre umierajú postojačky. Ani len neposlúžia na účel, na ktorý ich bobry ohlodávajú – aby sa dostali k ich mladým konárikom. Uschnú. Ochrana prírody je potrebná vec, ale nemožno chrániť iba živočíchy, veď aj ochrana krajiny, vegetácie je významná. Lenže, čo s tým? Premiestniť premnožené zvieratá, a tak venovať aj iným oblastiam na Slovensku tento danajský darček, veď ako inak ho nazvať? Alebo regulovať ich stavy lovom? Kto pozná odpoveď? Zrejme je to, ako v mnohých iných prípadoch, výsledkom často až antagonistického vzťahu človek – príroda. Podobných príkladov je veľa, napríklad, v poslednej dobe rezonujú problémy s medveďmi. Nemáte náhodou nejaký nápad, čo by situácii pomohlo? Potešíme sa všetkým vašim návrhom, myšlienkam, radám.
V poslednom čase sa zintenzívnila spolupráca medzi niektorými inštitúciami, vrátane redakcií, ktoré popularizujú vedu a techniku; v počítači mi pribúda pošta od partnerov aj zo zahraničia. Spája nás jediný cieľ – zlepšiť poznanie klasických, ale aj najnovších poznatkov medzi mladými či staršími. Mladých to môže motivovať pri voľbe povolania a starším to zvyšuje vzdelanosť, čo je tiež nesmierne dôležité, lebo vedomosti sú jediným majetkom, ktorý nám nemôže nikto vziať. A čo je zaujímavé, je to aj jediný majetok, ktorý nemožno dediť. Čo sa ukazuje, aj keď sa to nezdá, ako výhoda, lebo vlastná cesta k poznaniu je síce ťažšia, ale pozoruhodnejšia. Navyše, inak to ani nejde, každý z nás procesom poznávania musí prejsť sám. Preto vás chcem poprosiť – pomôžte nám v našich snahách o propagáciu významných informácií zo sveta vedy a techniky. Ako? Napríklad, ak chcete dať niekomu darček, hoci ku koncu školského roka alebo k narodeninám, čo keby to bolo predplatné na QUARK? Čo keby ste každému, s kým si mejlujete, na záver vašej správy pridali vetičku : Mám dobrý tip – pozri si www.equark.sk, ak ťa zaujme, prihlás sa do skvelej súťaže a povedz to ďalej.
Nedávna búrka o slobode tlače, ktorá sa prehnala našou spoločnosťou, ma prinútila zamyslieť sa, ako ja pociťujem tento problém. Som v trochu odlišnom postavení, než väčšina mojich kolegov, lebo nemám nad sebou supervízora. Pátrala som po náplni práce takéhoto človeka, ktorý bežne v redakciách prebýva a zistila som, že je to niekto, kto stojí nad šéfredaktorom a kto v konečnom dôsledku rozhoduje o tom, čo sa uverejní a ako sa to uverejní. V jednom veľkom americkom denníku je vraj sedem supervízorov. Takže slobodu tlače zrejme podmieňujú viaceré faktory. Nechcem ich rozoberať, každý z nás je zodpovedný za svoje činy a v tejto súvislosti naozaj viem, čo je sloboda tlače. Viem, že je to v prvom rade obrovská zodpovednosť za každé napísané a uverejnené písmeno. Quark nepíše o škandáloch, ani ich nevyrába, no ublížiť by mohol. Toho sa strašne bojím, pretože ublíženie tlačeným slovom vlastne nemožno napraviť. Žiadnou opravou, ani sebakritikou. Platí aj tu známe a univerzálne – tvoja sloboda nemôže ohroziť slobodu iného. Preto niektoré príspevky čítam aj viackrát, snažím sa overiť si čím viac faktov, najmä, ak by mohli byť problematické. Napriek tomu sa stane, že nám chybička ujde, našťastie hlavne iba pravopisná. Odpustite nám to.
Koncom apríla som bola v slovinskej Ľubľane na konferencii s názvom Rýchla cesta k zelenšej, elegantnejšej a bezpečnejšej cestnej doprave. Bolo to zaujímavé a najviac sa mi páčila exkurzia do automobilky Renault v Novom Meste. Ale podrobnejšie až nabudúce. Zatiaľ si užívajte nastupujúce leto a napíšte nám, čo pekné vás stretlo.

Heslo Zabi bobra, zachrániš strom platí v dunajských lesoch stopercentne.


QUARK 6/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára