nedeľa 1. júna 2008

PC REVUE - OpenPark

Vyklikajte si svojho poslanca!

I have a dream,“ tak začínal Martin L. King svoju známu reč za zrovnoprávnenie čiernych a bielych Američanov. Keby v on-line prostredí na internete existovali virtuálne námestia, zhromaždiská občanov, niečo ako virtuálne Hyde Parky, tak by som si tiež priniesol starú stoličku, postavil sa na ňu zvolal: „I have a dream.

Snívam o krajine, ktorú nebudú riadiť politici, poslušne vykonávajúci pokyny svojich straníckych bossov, ale apolitickí, morálne vyzretí odborníci, profesionáli vo svojom odbore, naozaj zastupujúci záujmy občanov. Snívam o tom, že ak niektorý poslanec, na ktorého sme my občania preniesli svoje zastupiteľské právomoci, sa spreneverí svojmu poslaniu, zneužíva moc, správa sa nevhodne alebo pre čokoľvek iné stratí našu dôveru, my občania mu rovnako odoberieme tieto delegované právomoci, kedykoľvek to bude žiaduce, bez toho, aby sme museli čakať na koniec volebného obdobia. Snívam o tom, že všetky procesy spojené s výkonom štátnej moci budú transparentné, kontrolovateľné tak, aby bolo možné posúdiť ich efektívnosť, objektívnosť, neutrálnosť. Zjednodušene povedané, nejde o nič iné, len o to, aby štát poskytoval občanom kvalitné služby za čo najlepšiu cenu a pritom spravodlivo zastupoval záujmy rôznych skupín občanov.

Keď prestanem snívať a vrátim sa na zem, môžeme sa pokúsiť prebrať naše možnosti. Nepredpokladám, že niekedy – ani vo veľmi vzdialenej budúcnosti – sa najmúdrejším, najspravodlivejším, najefektívnejším atď. riadiacim aparátom štátnej správy stane nejaký superpočítač disponujúci umelou inteligenciou (hoci ktovie... aspoň dúfam, že sa niečo také nikdy nestane.) Je veľmi pravdepodobné, že napriek rečiam o informatizácii a eGovernmente sa v našich „zemepisných šírkach“ tak skoro nič podstatné nezmení. Budeme mať klasickú parlamentnú demokraciu postsocialistického typu, trhovo orientovanú ekonomiku s viac či menej sociálnym „rozmerom“, 4-ročné volebné obdobia a niečo také ako eDemokracia a on-line voľby zostane vzdialenou hudbou budúcnosti. Dôvodov je viacero: nedostatočná počítačová gramotnosť, nízky aktívny záujem o veci verejné, slabá úroveň politickej kultúry, ale najmä nezáujem, resp. strach politických strán, ktoré sa obávajú zmien z prípadného nového rozloženia politických síl. Je totiž všeobecne známa klesajúca účasť občanov vo voľbách a referendách. Pokiaľ by však skupina bežne nevoliacich občanov dostala možnosť voliť elektronicky, mohla by dosť podstatným spôsobom zmeniť volebné výsledky. A táto skupina vôbec nie je malá... Výsledky nedávneho výskumu IVO ukázali, že keby bola možnosť voliť v najbližších parlamentných, prezidentských či komunálnych voľbách elektronicky prostredníctvom internetu, takúto možnosť by využilo 37 % oprávnených voličov. Nadpriemerný záujem deklaruje najmä mladšia a vzdelanejšia časť populácie. Elektronické hlasovanie, naopak, odmieta 54 % občanov, pričom ako hlavný dôvod uvádza preferenciu tradičného spôsobu hlasovania, nedostupnosť internetu a digitálnu negramotnosť. Netreba použiť veľa výpočtových zdrojov „sivej hmoty“, aby sme vedeli odhadnúť ďalší vývoj preferencií za on-line hlasovanie a proti nemu. Na to, aby bola táto forma zrovnoprávnená s tradičnou formou hlasovania, treba nájsť veľmi veľa politickej odvahy a dosť silne pochybujem, že ju v tejto krajine niektorá zo súčasných strán má, tobôž aby takáto zmena prešla v parlamente ústavnou väčšinou. Otázkou však zostáva, či by sme si aj potom dokázali vybrať z existujúcej ponuky politických strán. Dosť veľa občanov sa totiž asi rozhoduje na princípe menšieho zla, výbere strany, ktorá asi najmenej uškodí. Asi by teda do hlasovacieho lístka so zoznamom strán mala pribudnúť kolónka „Iná“, „Ani jedna“ alebo „Nevybral som si“. Dovoľte mi popustiť uzdu divokej fantázii a navrhnúť, ako by mohol vyzerať hlasovací lístok budúcnosti.

Jedna možnosť je, aby si občania, ktorí si nedokážu, resp. nechcú zvoliť ani jednu z klasických politických strán, mohli na hlasovacom lístku „vyklikať“ svoj preferenčný profil – postoj v kľúčových otázkach ďalšieho smerovania krajiny v nasledujúcom volebnom období: viac prostriedkov do školstva a zdravotníctva, menej dotácií poľnohospodárom, neskorší odchod do dôchodku, viac sociálnych bytov pre mladé rodiny a seniorov, zrušenie koncesionárskych poplatkov atď. (samozrejme, každý si vyklikajte svoj profil, nie to, čo som tu napísal ja... :-) )

Druhá možnosť je, že na volebnom lístku nebude uvedená žiadna politická strana, ale iba preferenčný profil. A po sčítaní príslušných preferencií na jednotlivé kľúčové otázky sa dozvieme pravdu, čo si myslí a čo chce národ. A právo realizovať vôľu národa dostane tá politická strana alebo koalícia, ktorá sa svojím programom najviac približuje danému profilu. A súčasne sa zmluvne zaviaže, že ho bude plniť. A ak to nedokáže ani jedna, vytvorí sa nová „strana“, v reči ľudí z IT sveta „on demand“ :-). Ale to sa už dostávame k spomínanej skupine apolitických, morálne vyzretých odborníkov. Vláda odborníkov? Kto to kedy počul...? Asi som to už naozaj prehnal, nechal som sa uniesť a zavialo ma to do sféry ťažkého sci-fi. Ale ospravedlňuje ma úvod, pretože som začal slovami „I have a dream“... Okrem toho táto rubrika PCR nesie označenie OpenPark, čo je parafráza na známy londýnsky Hyde Park zaručujúci slobodu prejavu... :-)

Ak máte záujem sa k tejto téme vyjadriť, môžete tak urobiť v jej on-line verzii na ITnews.sk v rubrike Komentáre a úvahy. Na záver si neodpustím selfpromo – podrobnejšie sa téme eDemokracia venujeme v aktuálnom vydaní Infoware.

Zdroj: TS PCR

PC REVUE 6/2008 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára