utorok 1. apríla 2008

QUARK - Redakčný monitor

V minulých dňoch som medzi poštou našla list od matky, ktorá popisuje dialóg svojich dvoch detí. Išlo v ňom o to, čo chcú deti čítať, čo musia a čo nechcú. Dvaja súrodenci, 16- a 18-roční, obaja stredoškoláci, sa vo všeličom nezhodli, no svorne tvrdili, že texty podobné tým, aké uverejňuje aj Quark, sú nudné, na figu a že načo sa tu vôbec niekto snaží. Matka, zhodou okolností učiteľka matematiky a fyziky na gymnáziu, sa vraj rozplakala, keď si vypočula rezolútne stanoviská svojich detí. Darmo sa ona doma snažila deti od malička viesť k hodnotám, vplyv sociálneho prostredia jej detí bol mocnejší. V liste sa ma pýta, či nastal koniec kultúry a vzdelanosti u nás, prečo panujú takéto názory medzi mladými, kto za to môže a vôbec, čo si o tom myslím. Má jej práca v škole potom vôbec nejaký zmysel? Majú jej deti šancu vzdať sa negatívnych vzorov? Píše, že sa dobre pamätá na obdobie svojej mladosti. Mládež vždy rebelovala, proti niečomu protestovala, ale takýto mohutný nezáujem o nič je predsa len silná káva.
Hm, nečíta sa to dobre. No nie je žiadnym tajomstvom, že časť mládeže je zmätená touto chaotickou dobou. Preto miesto normálneho chodenia do školy, prípravy na budúce povolanie a prežívanie najkrajších chvíľ mladosti pestuje bezbrehý nihilizmus. Utieka sa k úpadkovej kultúre od neforemného obliekania, cez pesničky, ktoré s hudbou nemajú nič spoločné (ba ich úbohé texty dosahujú, s prepáčením, kanálovú úroveň), až po názory, že všetko je blbosť – školou počnúc a pomocou v domácnosti končiac. Nič normálne ju nezaujíma, nebaví. Títo mladí sa hneď chcú mať dobre, užiť si čo najviac a od všetkého mať pokoj. Chápem aj matkin – čitateľkin žiaľ a rozčarovanie. Sama k tomu niekedy nemám ďaleko, lebo i ja sa stretávam, a dokonca v médiach, s niečím, čo by klasický filozof vyjadril stručne o tempora, o mores. Mládež je obraz spoločnosti, a keď máme pocit, že niečo nie je v poriadku, pozrime sa do zrkadla. Všetci, no najmä tí, ktorí v honbe za ziskom vymieňajú mladým ľuďom názory, vytvárajú falošné obrazy života a hlavne robia všetko preto, aby bola mladá generácia manipulovateľná. Žijem vo veľkom meste, tu je toho najviac. Mohla by som pokračovať takýmto „hriemaním zo stolca šéfredaktorského“ (aby som parafrázovala ďalšieho klasika), ale našťastie chodievam do škôl rôznych stupňov, kde stretávam aj normálnych ľudí. Môj pesimizmus vyvracajú tieto decká, študenti i dospelí, ktorí nepodľahli duchovnej rakovine, naopak, tešia sa výbornému zdraviu. Viem, že jeden argument nezaváži, ale predsa: v Bratislave jestvuje takmer sto folklórnych súborov udržiavajúcich ľudové tradície z celého Slovenska. Fungujú i ďalšie tanečné či dramatické krúžky, ani Základné umelecké školy zatiaľ nezívajú prázdnotou. Na viacerých podujatiach som videla sláčikové kvartetá vynikajúcej úrovne. Existujú stovky dobrovoľníkov (stredoškolákov i vysokoškolákov), ktorí sa v krúžkoch venujú mladším kamarátom úplne zadarmo. Stále sú tu mladí športovci, ktorí vstávajú za svitania na tréningy a podstupujú život plný odriekania, aby dosiahli svoj cieľ. A keďže sledujem aj výsledky našich budúcich mladých vedcoch na predmetových olympiádach a rôznych medzinárodných súťažiach, odkiaľ nosia medaily, viem, že sa netreba o našu budúcnosť obávať. Že sa o tom nikde nepíše a nehovorí? Že majú mladí málo informácii o pozitívnych príkladoch? O tom už bola v Quarku reč. Žiaľ, tieto veci nie sú natoľko senzačné, aby to kolegovia v iných médiách spomínali častejšie, na väčšom priestore. No možno vďaka známemu zákonu akcie a reakcie sa tomu dobrému vo veľkej miere a napriek všetkému u nás stále darí. Hádam to bude mať raz vplyv i na terajších mladých z predošlých smutných úvah. Veď o zmysle našej práce tu v redakcii svedčí pribúdajúci počet čitateľov.
Nefalšovaný záujem o „nudné“ témy vidíme aj na návštevnosti špecializovanej webovej stránky www.equark.sk, na ktorej pribudli veselé videá. Pozrite sa na ne a ak viete o niečom, čo by tam patrilo, napíšte nám.


QUARK 4/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára