pondelok 24. marca 2014

PC REVUE

S týmto úvodníkom som čakal až do poslednej chvíle, aby som si bol svojimi tvrdeniami istý. Tento rok termín výstavy MWC pritom pripadol na koniec februára a, žiaľ, nebol priestupný rok. Ak sme s PC REVUE chceli byť aktuálni, chcelo to spracovať dianie na MWC ešte na palube lietadla cestou späť. Chceli sme to urobiť, lebo vývoj v oblasti smartfónov a mobilných zariadení je neuveriteľne rýchly a čakať mesiac s reportážou by znamenalo prísť „s krížikom po funuse". Preto sme aj museli o niečo posunúť našu marcovú uzávierku.

MWC je úplne iná akcia ako ostatné, napr. CeBIT alebo IFA. Podobá sa viac na CES, keď firmy už prišli na to, že novinári na takéto výstavy chodia, ale organizátori výstavy si za menší stánok pýtajú neskutočné peniaze. Preto niektorí prišli so šetriacim systémom - svoju prezentáciu urobia v Barcelone, a to v čase výstavy, ale nie práve na výstavisku. Z pohľadu novinára to potom znamená cestovať hore-dole po tejto katalánskej metropole. Výhodné však je, že súčasťou vstupenky je aj voľný lístok na verejnú dopravu. Barcelonu tak už poznám veľmi dobre, ale znamená to stratiť veľa času dopravou. Barcelona je na druhej strane jedno z najkrajších miest v Európe, konanie futbalového zápasu je tu štátny sviatok, atmosféru dopĺňajú pravidelné demonštrácie za samostatnosť Katalánska. Spolu so sangriou, výbornou, ale drahou šunkou, a vynikajúcim, ale nezdravým bielym chlebom je to pre mňa tradične príjemný závan jari v inak u nás silnej zime. Tento rok však bolo všetko inak a nebolo to dané len počasím.



Čakanie s úvodníkom na túto výstavu malo pre mňa aj iný dôvod. Minulý mesiac mi Jožo Orgonáš povedal, že po desiatich rokoch v redakcii už potrebuje zmenu. Že by som skákal od šťastia, to nemôžem povedať, ale rozumiem tomu. Za dekádu sa toho veľa zmení v živote človeka a je celkom užitočné vyskúšať si aj niečo iné. Problém je v tom, že na Jožove články ste si podľa vašich hodnotení zvykli a patria k najúspešnejším u nás. Rovnako sú na tom videá, Jožo je špecialista na crash testy. Čo si ja pamätám, pred kamerou rozbil 5 notebookov a 3 smartfóny. Práve tieto testy pritom majú priemerne 30-násobnú sledovanosť v porovnaní s tými „slušnými" videami. Tak čo s tým? Jožo bol víťazom výberového konania na pozíciu, ktorá mu presne vyhovuje. ESET patrí medzi najpopulárnejších zamestnávateľov na Slovensku, je to najúspešnejšia softvérová firma u nás s celosvetovou pôsobnosťou. A robiť tu špecialistu na eventy v regióne EMEA je lákavé. Znamená to veľa cestovať, stretnúť celú kopu inšpiratívnych ľudí a byť neustále v strede diania.

Jožo má s organizáciou eventov veľa skúseností z volejbalu, takže táto práca je preňho ako ušitá. Hovorili sme spolu dlhšie a dohodli sme sa, že sa s ním, ako dôležitým autorom PC REVUE, budete stretávať naďalej. Nebude to však v rámci veľkých porovnávacích testov hardvéru, ktoré treba „vysedieť" v redakcii. Budú to skôr najlepšie články v REVUE, ktoré si vyžadujú dať si dokopy veľa informácií z rôznych strán a poskytnúť ich v ľahko pochopiteľnej forme. A pripraví aj reportáže z akcií, na ktoré sa spolu s firmou ESET dostane, ostanú aj crash testy.

No jedna vec je dohoda a druhá môže byť prax. A práve preto som čakal, ako to celé bude fungovať, a jedno mi to určite nebolo. Zo začiatku mi začali chodiť články v termíne, v akom mi ich Jožo nikdy neodovzdával - neprirodzene skoro :-). Predtým ich bolo treba od neho skôr páčiť, teraz prišli samy. Vyskúšal si totiž, čo znamená chodiť pravidelne do práce, pracovať v obrovskej firme a vedieť si zaškatuľkovať čas. Jeho prvým eventom bol práve kongres MWC v Barcelone, kde ESET vystavoval, a zhodou okolností sme leteli spolu z Viedne. Do Barcelony mal naplánovanú cestu aj Mišo Reiter, a teda sme nakoniec boli jediná redakcia zo Slovenska až s tromi zástupcami. Jožo naozaj po skončení svojich povinností v ESETe pracoval ako žurnalista, nemusel sa však naháňať za fotkami a videami. Mohol všetko sledovať síce na jednom mieste na výstavisku, ale v pohodlí internetu. Ako uvidíte na virtuálnom DVD, urobili sme aj spoločné reportážne videá. Hneď po skončení kongresu mi prišli od neho články, na ktorých sme sa dohodli. Tak verím, že tento spôsob práce bude pokračovať systematicky a budeme vám môcť priniesť aj informácie, ktoré by sme predtým nikdy nemohli - pohľad z druhej strany. Overil som si takisto, že všetky prísľuby z jeho januárového úvodníka ostávajú v platnosti vrátane prípravy jedla pre bezdomovca. Teším sa na fotodokumentáciu, ako to vlastne bude s tým bezdomovcom.

Ako si môžete v tomto čísle overiť, všetko sme nakoniec stihli. Výstavu MWC sme pritom prezentovali aj v relácii Teleráno na Markíze. Osobne som rád, že môžeme takéto vystúpenia realizovať, lebo sú veľmi aktuálne a v časovom formáte okolo 3 minút musia byť aj podané v zhustenej podobe. Pár ľudí sa ma už pýtalo, ako to vlastne funguje, a je to jednoduché. Teleráno sa pochopiteľne vysiela ráno, a to naživo. Znamená to vstať tak okolo 5. hodiny, čo je pre novinára extrémne netradičný čas. Následne si zašoférujete do Záhorskej Bystrice, urobíte dva vstupy s hodinovou prestávkou medzi nimi a je vymaľované. Viem, že je to ťažko uveriteľné, ale nie je to o žiadnych finančných tokoch - televízia nám poskytne priestor a my vás radi informujeme. K výhodám osobnej účasti v Teleráne patrí to, že môžete po skončení relácie zjesť to, čo pripravujú tí najlepší kuchári na Slovensku. Raňajkovať banánovú zmrzlinu na konci februára má pritom svoje čaro :-). A stretnete aj veľa zaujímavých ľudí. Keďže je to naživo a bez ďalšieho dodatočného spracovania, relácia je veľmi aktuálna - čo poviete, to je v éteri. Tento rok sme tak v Teleráne už informovali o všetkých IT výstavách prakticky ešte počas ich trvania. Verím, že si tento nový spôsob informácie pozriete.

Prajem vám príjemné čítanie marcového vydania nášho magazínu.

PC REVUE 3/2014 Editorial
Autor: Ondrej Macko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára