štvrtok 4. októbra 2012

PC REVUE - OpenPark


Smartfóny budúcnosti? Máme sa na čo tešiť...

Súčasný turbulentný vývoj smartfónov mi tak trochu pripomína vývoj desktopov spred „pár“ rokov. Aj vtedy sme sa dlhé obdobie naháňali za stále lepšími technickými parametrami (rýchlejší procesor, viac RAM, lepšia grafika...), až to v jednom momente na bežné využitie prestalo byť zaujímavé. Jasné, vývoj sa nezastavil, stále je čo zlepšovať. Je pre mňa napr. záhadou, že sa vo svete Wintel ešte stále nepodarilo vyriešiť okamžité používanie aplikácií po zapnutí počítača a musíme čakať na bootovanie OS či načítanie obsahu RAM z disku.  

Boli to zaujímavé časy, keď sme chodili na CeBIT obdivovať prvé počítače vybavené Pentiom. Kto mal viac ako 4 MB RAM, bol frajer a rozlíšenie viac ako 1024 × 768 bolo už dostupné len pre pánov CAD-istov. Dnes to je už skôr na pobavenie, súčasné bežné počítače hravo zvládnu všetky kancelárske aplikácie, surfovanie na nete, CAD, DTP, renderovanie 3D scén, prehrávanie HD videa, multitasking – a to všetko v rámci efektného GUI. Pritom doba, keď to nebolo až také samozrejmé, nebola až tak dávno. (Spomína si ešte niekto na DOS, WordPerfect, Venturu, BBS a spol.?)



A dnes sa niečo podobné deje aj v oblasti smartfónov, naháňajú sa GHz (štvorjadrový „procák“ v telefóne?), veľkosť RAM, rozmery a rozlíšenie displeja, výdrž na batérie atď. A už čoskoro tu budú telefóny s výkonom, ktorý nebudeme vedieť využiť, s grafikou kvalitnejšou, ako je rozlišovacia schopnosť ľudského oka, a s výdržou, že si nebudeme pamätať, kedy naposledy sme ten smartfón dobíjali. Ale stále zostáva pár oblastí, kde sa môžu inteligentné telefóny zlepšovať, kde nie je ich vývoj ukončený a potenciál naplno rozvinutý.

V prvom rade to bude prepojenie s inými zariadeniami, či už sú to špeciálne náramky zobrazujúce volajúce číslo alebo obsah SMS, alebo vibrujúce tetovačky upozorňujúce na prichádzajúci hovor. Osobitný typ zariadenia sú hodinky, ktoré môžu slúžiť ako dcérske zariadenia smartfónu na vybavovanie hovorov, zobrazovanie obsahu SMS, e-mailov, predpovede počasia, zadávanie statusov na Facebook, ale aj využívanie navigácie GPS. Používanie takýchto hodiniek síce trochu pripomína špiónske bondovky, ale mať funkcionalitu smartfónu priamo na ruke bez potreby vyťahovať ho z puzdra či vrecka asi stojí za to. Ich výhoda je v tom, že hodinky môžu slúžiť naozaj len ako miniterminál spárovaný so smartfónom cez Bluetooth. O výkon, funkcionalitu, pripojenie na internet, GPS atď. sa postará smartfón, hodinky budú zobrazovať len signály zo stlačených tlačidiel, prenos zvuku a obrazovkové zmeny. Hneď by som si jedny objednal pod stromček... :-)

Trochu viac ako zo sveta sci-fi vyznieva možnosť prepojiť so smartfónom napríklad kontaktné šošovky, čo môže byť vlastne ďalšia generácia projektu Google Glass. Technická realizácia sa mi zdá dosť náročná, ak je vôbec reálna. Ale ktovie, pred pár rokmi sa ani iné veci nezdali veľmi reálne. Využitie takéhoto zariadenia na augmentovanú realitu sa priam ponúka. Kontaktné šošovky môžu zobrazovať pokyny na navigáciu, poznámky, kalendár, denné úlohy na vybavenie a pod. Ale aj informácie o osobe stojacej pre nami, aktuálny status, v akej firme robí, ako sa volá celým menom, či si tykáme alebo vykáme (super pomôcka, osobne by som to veľmi potreboval – pozri niektorý zo starších Openparkov). Okrem toho môžu zobrazovať doplnkové informácie pre jedincov so zníženou kvalitou zraku (názvy ulíc, smer k obchodu, banke, bytu). Pre šoférov jazdiacich v noci môžu zobrazovať napríklad profil cesty pred hranicou reflektorov, prekážky na ceste, dopravné zmeny atď.

Už existujúci produkt sú topánky, ktoré dovedú používateľa domov. Funkčný prototyp je vybavený prijímačom GPS a anténou. Používateľ si pomocou špeciálneho softvéru a kábla USB nahrá do topánok súradnice preferovanej lokality. Obe topánky sú vybavené červenými LED diódami. Tie slúžia na navigáciu používateľa: pravá topánka zobrazuje vzdialenosť, ľavá určuje správny smer.

Asi samozrejmé bude bezdrôtové nabíjanie alebo dobíjanie cez solárny panel na chrbte telefónu či zabudovaný v displeji. Potešila by globálna akceptácia technológie NFC, ktorá umožní jednoduché a rýchle platenie pomocou telefónu. Vďaka nej nahradia telefóny klasické peňaženky, platobné, klubové karty a zľavové kupóny.

Dá sa očakávať, že v budúcnosti by smartfóny mohli mať samostatnú fyzickú klávesnicu, ktorá bude súčasťou príslušenstva, napríklad v podobe ochranného obalu, tak ako ho má tablet Microsoft Surface. Takisto asi môžeme očakávať, že sa vo väčšej miere objavia snímače na analýzu zdravotného stavu, už dnes sa dá pomocou smartfónu či rôznych pripojených náramkov zmerať napríklad tlak a pulz. Je tiež pravdepodobné, že už čoskoro budú smartfóny využívať špeciálne materiály, vďaka ktorým budú ohybné alebo priesvitné, v každom prípade podstatne odolnejšie proti nárazom či poškriabaniu. Pravdupovediac, na ďalší vývoj smartfónov sa veľmi teším, určite to nebude nuda... :-)


PC REVUE 10/2012 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára