utorok 3. apríla 2012

PC REVUE - OpenPark


Prichádza to aj zhora

Je po voľbách, karty sú rozdané a vyzerá to tak, že najbližšie štyri roky nás čaká vláda jednej strany. Skončil sa predvolebný boj a je dosť pravdepodobné, že hlasy zdola volajúce po dôslednom vyšetrení známych káuz, zmene volebného systému, väčšej otvorenosti vládnutia, občianskej spoločnosti a celkovej očiste spoločnosti stratia na razantnosti a postupne utíchnu. A to by bola veľká škoda, celonárodná debata o zmene smerovania tejto spoločnosti by mala pokračovať bez ohľadu na to, či sme pred voľbami alebo po nich a kto je aktuálne pri moci. Kultivácia spoločenského systému je proces, ktorý môže trvať roky aj desaťročia, ale dôležité je tento proces naštartovať a vytrvať v ňom.



Nespokojnosť občanov so súčasným systémom a túžbu po zmene cítiť najmä na internete. V článkoch profesionálnych komentátorov, na privátnych blogoch  osobností, ktoré majú čo povedať, a najmä v diskusných príspevkoch k nim dávajú občania najavo svoje ostré názory, ale často aj dobré konštruktívne návrhy. Na škodu veci je, že články aj diskusné príspevky sú rozhádzané na množstve webových portálov a dostať sa k nim je vec náhody alebo odporúčania od známeho. Keď už sme pri odporúčaní cez sociálne siete, je škoda, že Facebook, Google+ aj Twitter riešia len odkaz na odporúčaný obsah, ale už nie hodnotenie jeho kvality a kategóriu zaradenia, či ide o zábavu, odborný článok, komentár atď. Azda by to mohol byť návrh na úpravu funkcionality Facebooku a spol. Určitý prísľub prináša nový vyhľadávací engine od Googlu, ktorý by mal už čoskoro získať schopnosť sémantického vyhľadávania. Prenesenie tejto funkcionality aj do prostredia sociálnych sietí je už logický krok.

Druhá nevýhoda je v tom, že internetovej spoločenskej diskusii chýba koncovka. Všetky podnetné odporúčania a dobré návrhy skončia pod záplavou ďalších a ďalších príspevkov a komentárov. Jedna vec je oddeliť hlušinu od hodnotných myšlienok a druhá zabezpečiť, aby sa dostali ku kompetentným činiteľom. Nástroje na hodnotenie diskusných príspevkov existujú už teraz, chýba však technológia, ktorá by umožňovala vystrihnúť konkrétnu pasáž v príspevku a tú zdieľať so špecializovaným tematickým portálom alebo sociálnou sieťou. Hoci aj skupinou na Facebooku zameranou na celospoločenské témy. Nástroj na vystrihovanie a posielanie časti webového obsahu je určite technologicky realizovateľný, ťažšie bude nájsť agregačný portál, ktorý sa bude dať vyhlásiť za ten najpovolanejší na to, aby sa na ňom centrálne zbiehali hodnotenia a výber príspevkov z iných webov. Možno je to však len vec voľnej súťaže a ten portál alebo skupina na sociálnej sieti, ktorá bude najaktívnejšia, najrešpektovanejšia atď., si takéto postavenie získa prirodzenou cestou. Prezeranie tých najlepších príspevkov, nápadov, myšlienok a postrehov na jednom mieste pomôže tomu, aby sa takéto príspevky nestratili a mohol z nich vzniknúť ucelený dokument, návrh, s ktorým sa už dá ďalej pracovať.

Ďalší  dôležitý moment je, aby sa podnetmi a návrhmi z prostredia internetu zaoberal niekto zo strany zákonodarnej a vládnej moci a premietol ich do života. Toto je asi najslabší prvok celého reťazca. Ťažko očakávať, že súčasní poslanci a ministri sa budú  z vlastnej iniciatívy zaoberať hlasom ľudu, hoci by prichádzal nie z ulice, ale z internetu. Som však aj v tomto smere mierny optimista. Začiatkom marca sa v Bratislave uskutočnila konferencia na tému Od krízy dôvery k otvorenému vládnutiu.  Konferencia bola zorganizovaná v kontexte skutočnosti,  že Slovensko pristúpilo v septembri minulého roka k celoeurópskej Iniciatíve pre otvorené vládnutie. K najdôležitejším cieľom tejto iniciatívy patria väčšia transparentnosť, boj proti korupcii, väčšia podpora iniciatív vychádzajúcich od občanov a využitie moderných technológií na to, aby sa činnosť vlády stala otvorenejšou a efektívnejšou. Partnerské krajiny iniciatívy prijali záväzok pripraviť národný akčný plán, ktorý zahŕňa plánované kroky v oblasti otvoreného vládnutia.  Pravdupovediac , do momentu, kým som dostal pozvánku na zmienenú konferenciu, som nepočul o takejto iniciatíve a ani o tom, že máme dokonca vymenovaného splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti.  Veľmi tento krok vítam a dúfam, že nová slovenská vláda potvrdí svoj súhlas, zachová kontinuitu a bude uskutočňovať aktívne kroky smerujúce k otvorenému vládnutiu a rozvoju občianskej spoločnosti. To, že ide o celoeurópsku iniciatívu realizovanú pod záštitou EÚ, dáva nádej, že si ju nijaká vláda nemôže dovoliť ignorovať.

Z tejto iniciatívy už doteraz vznikli aj prvé konkrétne kroky, ako napr. centrálny register zmlúv, protikorupčná telefonická linka Úradu vlády či elektronická hromadná žiadosť.  Ide o projekt, ktorý umožní elektronický zber podpisov, pričom sa bude zaoberať každou žiadosťou, pod ktorú sa podarí v priebehu 30 dní pozbierať elektronicky 15 000 podpisov. Vláda bude odpovedať signatárom do 30 dní a podľa povahy žiadosti musí do 60 dní prijať náležité opatrenia.  
Pozitívny signál je, že budovanie občianskej spoločnosti nie je len záujmom individuálnych občianskych aktivistov  a mimovládnych organizácií, nie je to len hlas prichádzajúci zdola. Je to aj hlas a záujem iných národov so silnejšou tradíciou demokracie a vyspelejšou kultúrou vládnutia. Vďaka tomu majú všetky aktivity smerujúce k efektívnejšiemu spravovaniu krajiny väčšiu šancu na úspech. Takže som optimista... :-)


PC REVUE 4/2012 OpenPark
Autor: Martin Drobný



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára