utorok 13. marca 2012

QUARK


Milí priatelia,

Myslím si, že medzi všemožné burzy, kde sa obchoduje s vecami od výmyslu sveta, by mala pribudnúť burza nápadov. Na nej by sa predávali dobré literárne nápady, námety na poviedky, romány, články. Bolo by to aj spravodlivé, lebo autorov námetov obvykle spomenú v titulkoch filmov, no iného ocenenia sa im málokedy ujde. Keby takáto burza vznikla, ponúkol by som na ňu námet o revolučných technikách násilia, ktoré sa teraz celosvetovo testuje na nás všetkých. Viem, že tvorivci z cechu hackerov to vnímajú inak. Ale len to, že sa skupina občanov rozhodne proti niečomu, alebo za niečo bojovať, ešte neznamená, že majú pravdu. 



V čom spočíva ponúkaný námet? Kedysi si vybavovali panovníci, ale aj iní muži účty medzi sebou osobnými súbojmi, zápasmi muža s mužom. Neskôr sa k tomu pridali zbrane – od najprimitívnejších po súčasné moderné, diaľkovo ovládané. Kto však vie, či budú armády, ako ich poznáme dnes, ešte vôbec potrebné, či ich nenahradí internet?

Čoraz častejšie sme svedkami toho, že ľudia bez klasických či diaľkovo ovládaných zbraní dosahujú víťazstvá tam, kde by komandá typu Seal či jadrové nálože nič nezmohli. Im stačí počítač, internetové pripojenie a dosiahnu takmer všetko, čo chcú. Komentátori svetových médií špekulujú nad tým, či už neprebieha 3. svetová vojna napríklad v teroristickej verzii, či sa nedohodami Rusov a Američanov v inštalácii raketových systémov nezačala vojna opäť v studenej verzii. Zdá sa, že k týmto teóriám možno priradiť aj hackerské útoky. A tu je téma, o ktorú mi ide. Obviňovanie, podozrievanie, mazanie a úprava dôležitých údajov, šikanovanie a e-teror, vyrábanie falošných dôkazov, mystifikovanie, vyrábanie poplašných správ, podnecovanie psychologických útokov na masy a ich fanatizovanie. Možností je neúrekom. Mnohé z nich sme už mohli vidieť v kinách, mnohé zažívame v reálnom živote.

Prichádzajú mi na um ďalšie verzie tejto vojny, ale keby sa sformovala nadnárodná filozofia záchrany našej civilizácie, ktorú takmer každý náš krok likviduje, možno by to bolo užitočné. Napríklad: okamžite a bez výnimiek zastaviť vývoj a výrobu jadrových zbraní na celom svete. Dá sa predvídať, komu by sa to nepáčilo, ale sústredený tlak by si s tým poradil. Ďalej by sa zakázalo drancovanie a ožobračovanie tretieho sveta. V podnikaní by sa obmedzila výška zisku na, povedzme, 20 % a zvyšok by okamžite išiel do štátnej pokladne. Je mnoho ďalších námetov, ktoré by zastavili pílenie povestného konára, na ktorý sa s obavami a nemohúcnosťou pozeráme. Takto by sa milovaný i nenávidený internet mohol stať naším záchrancom. A dokonca nie iba vo fantázii autora. Je to celkom reálna možnosť, pretože, asi nič iné nás nedovedie k rozumu. Len sila pozitívnej myšlienky, podporená informačnými technológiami. Sci-fi?

Kto vie?
Uvažujme o tom spolu.

Váš
Eduard Drobný



QUARK 3/2012 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára