piatok 2. marca 2012

PC REVUE - OpenPark


Technológie trochu inak


Slovenská pospolitosť riešila uplynulých pár mesiacov kauzu Gorila, protestné zhromaždenia občanov, útoky na webové servery pod vlajkou hnutia Anonymous či blížiace sa voľby. Ani sme si možno neuvedomili, akú dôležitú úlohu hrali vo všetkých prípadoch informačné a komunikačné technológie. A akú ešte významnejšiu úlohu môžu zohrať v budúcnosti.

V prípade Gorily to bolo umiestnenie uniknutých informácií zo SIS na webové stránky a ich prelinkovanie cez sociálne siete a masmédiá. Pred nástupom internetu, čo na pripomenutie nebolo až tak dávno (asi 20 rokov dozadu), by sa takéto informácie šírili medzi ľuďmi v papierovej podobe omnoho pomalšie, rádovo týždne a mesiace. Pred 30 rokmi by medzi nimi kolovali ešte asi ako ošúchané samizdaty... Rovnako aj počet občanov, ku ktorými by sa takéto informácie dostali, by bol neporovnateľne menší. Takto si v priebehu pár hodín mohlo tajné spisy prelistovať celé Slovensko. A nikoho to nestálo ani cent.



Ako je známe, následné protestné zhromaždenia boli organizované cez sociálne siete. Bez toho, aby boli ich organizátori zoskupení v nejakom záujmovom združení, a bez toho, aby disponovali finančnými zdrojmi, sa dokázali v rekordne krátkom čase zorganizovať a vytiahnuť v arktických mrazoch do ulíc tisícky ľudí. To, že sa popri nich zviezli aj extrémisti, výtržníci či záujmové politické zoskupenia alebo že hnutiu chýbali lídri, je druhá vec. Dokázali s pomocou technológií a s výdavkami pár sto eur zmobilizovať občanov tak, ako sa to nepodarilo nikomu od „veľkej nežnej“.

Rovnako pár sto eur mohli predstavovať náklady na odstavenie webových serverov politických strán spojených s kauzou Gorila, ako aj Penty, Prima banky, vlády SR, NR SR či MF SR. Nehierarchické hnutie Anonymous využíva na odstavenie serverov tzv. útoky DDoS (distributed denial of service), ktorými preťaží internetové servery, a tak sa webové stránky, ktoré sú na nich uložené, stanú neprístupnými. Na slabšie servery stačí pár desiatok PC, na väčšie ich treba niekoľko stoviek či tisícok. Botnet pozostávajúci zo 100 počítačov možno na čiernom trhu prenajať na jeden týždeň za niečo cez 100 eur.  Na webe koloval vtipný screen z komunikácie pracovníka helpdesku jedného zo slovenských webhosterov so zákazníkom, ktorý chcel prenajať zopár serverov na útok DDoS. Keď sa ho pracovník z helpdesku pýtal, na koho chce zaútočiť, vysvitlo, že daný subjekt je hostovaný priamo v danej spoločnosti, čo by asi bolo trochu problematické... :-)

Hoci hacktivisti nespôsobili napadnutým subjektom priame materiálne škody a nedokázali ich znefunkčniť na dlhšie obdobie, demonštratívne preukázali možnosť ohrozenia zdanlivo neohroziteľných subjektov. V prípade koordinovaného postupu a zapojenia sofistikovanejších nástrojov však môžu byť následky podstatne väčšie. Okrem toho pritiahli na seba značnú pozornosť médií, od ktorých priazne sú politici bytostne závislí.
Aktuálna situácia naznačuje záujem občanov o zásadnú zmenu súčasného politického systému. Ľuďom už po kauze Gorila došla trpezlivosť tolerovať skorumpované politické špičky, ktoré bojujú za svoje stranícke záujmy a kašlú na ľudí. Ľudia neveria politikom, je jedno, či sú z ľavice alebo pravice, už dávno stratili ilúzie o tom, že ich záujmom je slúžiť bežným občanom Slovenska. Strany potrebujú občanov iba raz za 4 roky, keď ich musia pritiahnuť k voľbám. Potom na nich zabudnú a ďalej hrajú svoje mocenské hry. Občania už nechcú zotrvávať v úlohe štatistov, poslušných oviec, ktoré má na starosti nezodpovedný gazda.
Parlamentná demokracia v súčasnej partokratickej podobe stratila svoju perspektívu. Ľudia nechcú voliť strany, ale konkrétnych ľudí, odborníkov, zodpovedných, morálne silných jedincov s vysokým spoločenským kreditom. Už im lezú na nervy stále tie isté sprofanované stranícke tváre na billboardoch. V tomto smere treba čo najskôr upraviť volebný zákon tak, aby sa do parlamentu dostali zástupcovia nie podľa straníckych, ale individuálnych preferencií. Teda aby sa poslancom mohol stať aj kandidát na 150. mieste kandidátky malej strany, ktorá ledva prekročila kvórum 5 %. Samozrejme, iba v prípade, že získa vysoké percento absolútneho počtu hlasov. Rovnako by vláda nemala byť zostavovaná podľa straníckych tričiek, ale podľa osobnostných kvalít. V súčasnom volebnom systéme je však aj toto len čistá ilúzia, stranícki politici sa predsa nebudú dobrovoľne pripravovať o moc.

Nie som veľmi za vládu ulice, ale zdá sa, že politici nepočúvajú na nič iné. Pekne sa to prejavilo na Islande, kde vtedajšia vláda po zrútení islandských bánk chcela vyčleniť zo štátneho rozpočtu, t. j. z peňazí daňových poplatníkov, peniaze na splatenie dlhov bánk, navyše za veľmi zlých podmienok. Občania to odmietli a po masívnych protestoch bola vláda zosadená. Z krajiny utekali bankári a finančníci, niektorí boli zatknutí, bývalému premiérovi hrozí väzenie.  Nová vláda po masívnych protestoch a následnom referende dohodla lepšie podmienky. Zaviedli sa prvé náznaky on-line demokracie. Návrh novej islandskej ústavy je vyvesený na internete, kde ho občania môžu pripomienkovať. Vláda prisľúbila, že bude dokument podľa názorov občanov aj korigovať.

Ľudia by mali dávať vo väčšej miere najavo svoju nespokojnosť s politikmi, ktorí nechránia ich záujmy. Samozrejme pokojnou cestou a bez násilností. Ako sa ukázalo, sociálne siete sú dobrý nástroj na organizovanie občanov, už len treba, aby sa do prípravy občianskych aktivít zapojilo viac myšlienkových lídrov, skúsených a rešpektovaných osobností.

Ďalší dôležitý prvok on-line demokracie je jednoznačná identifikácia a autentifikácia občana pri hlasovaní či už vo voľbách, alebo referendách. Dobrá správa je, že na konci tohto roka sa začnú už aj na Slovensku vydávať elektronické identifikačné karty. Karta je koncipovaná tak, aby mohla byť nosičom zaručeného elektronického podpisu, presnejšie kľúčového páru a kvalifikovaného certifikátu. To umožní uskutočniť referendá v prípade potreby hoci aj na týždennej báze a občania sa v nich môžu zúčastňovať kedykoľvek z pohodlia svojej obývačky. To všetko sú len základné podmienky na spustenie on-line demokracie, zapojenie všetkých nástrojov môže podstatným spôsobom zmeniť efektivitu riadenia krajiny a prispieť tak k väčšej kvalite života občanov. A to želám nám všetkým.


PC REVUE 3/2012 OpenPark
Autor: Martin Drobný


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára