štvrtok 3. novembra 2011

PC REVUE - OpenPark

O tvorcoch a konzumentoch
Túto jeseň prišiel svet o dve významné IT osobnosti. Krátko po smrti Steva Jobsa, spoluzakladateľa spoločnosti Apple, zomrel aj Dennis Ritchie, spoluautor operačného systému Unix a autor programovacieho jazyka C. Obaja zásadným spôsobom zmenili celý IT priemysel nielen pre profesionálnych používateľov, ale aj bežných spotrebiteľov. Videli ďalej ako väčšina z nás, osobitne Steve Jobs je právom považovaný za jedného z najväčších vizionárov modernej doby.




V čom sú takíto výnimoční ľudia iní? V prvom rade v tom, že oni hodnoty vytvárajú. Zaujímajú sa o svet okolo seba, rozmýšľajú, ako by sa dali veci robiť inak, zlepšiť, a hľadajú na to najvhodnejšie riešenie. Keď ho nájdu, pracujú na tom, aby sa ich myšlienky a nápady sformovali do reálnej podoby. A určite veľa snívajú. V prípade Steva Jobsa napr. o tom, ako by mohli ľudia používať počítače, keby mali iný dizajn, iný spôsob ovládania. Ako by ich mohli používať nielen na prácu, ale aj zábavu. Ako by ich mohli používať nielen počítačoví experti, ale aj bežní ľudia, školáci či seniori. A to sa mu na 100 % podarilo. A tie veci vyzerajú navyše cool :-) .

Je to zvláštne. Schopnosť všímať si veci okolo seba, snívať s otvorenými očami, rozmýšľať, používať fantáziu, tvoriť, zlepšovať atď. patrí k základným atribútom človeka, ktoré ho odlišujú od tvorov s nižšou úrovňou vedomia. Ale keď sa tak pozerám na náš svet, zdá sa mi, že takýchto jedincov je medzi nami akosi pomenej. Skôr sa postupne meníme na armádu konzumentov, spotrebiteľov výsledkov práce niekoho iného. Žiaľ, často na masu, ktorá je kŕmená pseudokultúrou, pseudovzdelaním, pseduzábavou. A dokonca aj psedustravou, stačí si pozrieť zloženie toho, čo konzumujeme. Akoby nám pridávali do stravy pomedzi všetky tie éčka aj nejaké sedatíva, ktoré nás majú upokojiť, otupiť, niečo, aby sme prestali rozmýšľať, snívať, používať fantáziu. Spomínam si v tejto súvislosti na detský film Nekonečný príbeh, kde malý chlapec Atrej zachraňuje svoju krajinu Fantázia, ktorú zaplavuje Ničota. Na jej záchranu stačilo, aby ľudia začali znovu snívať, znovu používali svoju fantáziu. Viem, že ma ten film vtedy veľmi oslovil.

Je jasné, že asi nie každý môže byť taký ako Steve Jobs. Ale napriek tomu má každý z nás príležitosť robiť veci lepšie. Rozmýšľať nad tým, ako by sa veci dali robiť inak, kvalitnejšie, efektívnejšie, krajšie. A to na každom kroku, každú sekundu svojho života. Všade je čo zlepšovať. Často mám pocit, ako keby ľudia či už v práci, škole, v rodine, alebo vo vzťahoch fungovali dlhé roky podľa zabehaných šablón bez toho, aby mali potrebu niečo zlepšovať. Žeby už bolo všetko dokonalé?

To asi ťažko, potom by nebolo okolo nás toľko problémov, neporiadku, nedorozumení, konfliktov, nepodarkov, atd. Netreba byť inžinierom na to aby sme si upratali rebríček hodnôt, čo je správne a čo nie, čo nám prináša naozajstný pocit šťastia alebo čo je len jeho lacnou náhradou.

To vďaka čomu ľudská spoločnosť od nepamäti napreduje je vnútorné nutkanie svet okolo seba zlepšovať. Robiť veci užitočnejšie, výkonnejšie, efektívnejšie, krajšie. A nemusí to byť iba v high-tech oblasti. Stačí sa prejsť po satelitných sídliskách, kde prebieha výstavba nových rodinných domov. Na jednej hrubej stavbe vidíte, ako tehly pekne lícujú, je medzi nimi uzučká vrstva malty. Radosť pozrieť na takú prácu. Máte chuť ísť za majstrom a podať mu ruku. Na druhej stavbe vidíte, že medzi tehlami je nakydaná niekoľkocentimetrová guča malty, tehly trčia kdekade a každá druhá je dolámaná. Nech mi niekto vysvetlí, čo bráni tomu majstrovi, aby to urobil poriadne. Nevidí na susednej stavbe, že sa to dá robiť aj krajšie? A nehanbí sa za takú robotu?

Byť tvorcom je poslaním každého z nás. Nie sme tu len na to, aby sme nejako prežili školu, potom prácu, potom budovanie rodiny a popri tom si užili pár žúrov, pár dovoleniek, pár chvíľok rodinnej pohody a koniec. Iste to je, drsnejšie povedané, životný „cyklus“ každého z nás, ale popri tom je dôležité myslieť aj na to, čo môžete urobiť pre druhých, pre svet okolo seba, ako ho môžete zlepšiť, urobiť ho krajším, bezpečnejším, veselším.

Takže začnime znovu snívať, znovu používať fantáziu, prestaňme byť iba konzumentmi, ale buďme zase tvorcami, to je to, na čo sme predurčení. A jedného dňa spomedzi nás vyrastie možno nový Steve Jobs alebo Leonardo da Vinci... :-)

PC REVUE 11/2011 OpenPark
Autor: Martin Drobný
 

1 komentár:

  1. Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
    Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
    S pozdravom,

    OdpovedaťOdstrániť