streda 21. septembra 2011

QUARK

Milí priatelia,
žijeme v dobe vedecko-technického pokroku a logicky očakávame, že sa premietne aj do nášho každodenného života. Väčšinou to tak aj je – využívame služby moderných televízorov, áut, počítačov, mobilov či lietadiel. Mali by nám život zjednodušovať, nie komplikovať, ako sa to neraz stáva. Rozprával mi sused, že si kúpil nový televízor, plazmu. Pripojil ho k sieti, aj k anténe, zapol – a nič. Volal do predajne a dozvedel sa, že vraj ho treba naladiť. Podľa návodu, ktorý mu priložili. Sused začal študovať návod, ale napokon rezignoval. Spýtal sa ma, odkiaľ má 42-ročný bankový úradník vedieť, čo je napäťová syntéza, aké sú televízne normy, HDMI a množstvo pokynov i postupov, o ktorých sa v škole neučil, na internete našiel len nepoužiteľné informácie a televízor si nedokáže sám sprevádzkovať. Poradil som mu, aby išiel do predajne, kde ho kúpil, poprosil predavača, nech mu to po pracovnom čase, ako fušku, príde urobiť a že bude všetko OK. Nebolo. Ako sa napokon ukázalo, predavač vedel nastaviť televízor len na rozvod televízneho signálu, ktorý majú v predajni. Keďže v byte to bolo úplne inak, sused bol naďalej bez fungujúceho televízora. Hľadal pomoc kade-tade, až sa nad ním napokon zľutoval ktorýsi opravár televízorov.


Čím je výrobok zložitejší a technologicky náročnejší, skutočný vedecký pokrok sa v ňom prejavuje výraznejšie. Neznamená to však, že bežným smrteľníkom má otráviť život. Tieto veci bývajú kvalitné, veď prešli mnohými testami a skúškami ešte u výrobcu. To, čo nie je technicky až tak veľmi náročné, žije zasa neraz zaujímavým životom. Nepoznám domácnosť vrátane vlastnej, kde by spoľahlivo fungoval moderný uzáver na umývadlo. Menej moderné modely majú gumovú zátku, ktorú v tých progresívnych nahradilo páčkové ovládanie vypúšťacieho zariadenia. Výtokový otvor poriadne neotvorí alebo nezavrie, môžete s tým robiť, čo chcete. Tieto čudá si žijú svojím životom a pokojne vás ignorujú. Je to zaujímavá inovácia, ktorá azda na prvý pohľad dobre vyzerá, ale inak nie je na nič dobrá. Možno vás starosti všedného dňa nechávajú pri takýchto zdanlivo nepodstatných veciach chladnými, no asi to nebude celkom v poriadku, ak nefungujú základné veci.

Určite máte, priatelia, podobných skúseností tiež dosť: lepidlo, čo nelepí, rýľ, ktorý sa pri prvom použití zlomí, škrabka na zemiaky dokonca s keramickým ostrím, ktorá je tupá, papier, na ktorý sa nedá písať... nehovoriac o potravinách. Za mnohé si však môžeme sami – ak aj kúpime nepodarok, nereklamujeme ho. Namiesto toho, aby sme sa unúvali urobiť u predajcu poriadok, rezignujeme. Radšej nepotrebnú vec vyhodíme a po chvíli hundrania kúpime ďalšiu. Obchodníkom nedáme najavo, že s chybnými výrobkami u nás nepochodia a tí ich pokojne objednávajú a predávajú naďalej.

Je tu september, po prázdninách a dovolenkách sa začína nový školský rok. Hoci to aj nie je začiatok kalendárneho roku, predsavzatia si dávať môžeme. Sľúbme si, že tam, kde môžeme pomôcť nielen sebe, ale i mnohým ďalším, to aj urobíme. Napríklad, odmietaním nekvalitných výrobkov.



Váš
Eduard Drobný

QUARK 9/2011 Editorial
Autor: Eduard Drobný

1 komentár:

  1. Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
    Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
    S pozdravom,

    OdpovedaťOdstrániť