sobota 20. augusta 2011

QUARK

Milí priatelia,

pred niekoľkými dňami malo naše vydavateľstvo dvadsiate prvé narodeniny, oslávili sme teda tretie výročie dospelosti. Ak sa dobre pamätám, mohli by nás zvoliť aj do prezidentskej funkcie.? To, samozrejme, nie je možné, no isté je, že prežité roky pri vydávaní časopisov a kníh nás všeličomu naučili. Neraz sme pocítili, že každá minca má dve strany a že aj vo vydavateľskom živote sa striedajú slnečné dni so zamračenými. Našťastie, viac bolo toho slniečka a pri oslavách sme si zaspomínali aj na to, že v čase vzniku vydavateľstva ešte neboli mobilné telefóny, počítačov bolo ako šafranu a v porovnaní s dneškom boli viac než desaťnásobne drahšie, internet sa ani nespomínal a v niektorých tlačiarňach dokonca používali olovenú sadzbu, ktorú už nájdete len v múzeu. Vydavateľstvo Perfekt, v ktorom vychádza aj náš spoločný Quark, za ten čas vydalo 600 kníh v náklade asi 4 milióny výtlačkov.


Koľko výtlačkov Quarku sme vydali, nemáme zrátané, no bolo ich neúrekom. Ešte viac ich má na svojom konte aj náš vychýrený detský časopis Fifik už aj preto, lebo je o štyri roky starší. V jeho redakcii dnes pracuje Katka, ktorá v školských laviciach ako aktívna čitateľka Fifika vyhrala zahraničný výlet, skončila aj vysokú školu a dnes sa sama zo stránok Fifíka prihovára deťom. Zasvätení vedia, že Quark vychádza tiež vo zvukovej podobe. Každý mesiac si záujemca môže stiahnuť z webovej stránky www.equark.sk vo formáte MP3 načítanú významnú časť aktuálneho čísla a objavuje sa tu pravidelne aj videoreportáž pripravená vďaka finančnej pomoci Agentúry na podporu výskumu a vývoja. Sami by sme na to nestačili. Chcem vás, milí priatelia, poprosiť, dajte vedieť svojim príbuzným a známym, že existuje časopis, ktorý im pomôže pri spoznávaní sveta, pri voľbe povolania a hľadaní uplatnenia sa v živote. Predplatné Quarku je skvelý darček, použiteľný pri každej príležitosti vrátane narodenín či Vianoc. Ak sa rozhodnete darovať predplatné časopisu ako darček, doručíme vám darčekový kupón, aby vaša pozornosť obdarovanému mala aj náležitú podobu.


Narodeniny sme oslávili dôstojne aj z pohľadu spoločenského života. Udelili sme vydavateľskú cenu Ruža Vojtecha Zamarovského výtvarníkovi Miroslavovi Regitkovi, ktorý celých dvadsať rokov ilustruje časopis Fifik; publicistovi a spisovateľovi Jánovi Čomajovi patriacemu medzi našich dvorných autor memoárovej literatúry; redaktorke Slovenského rozhlasu Ivici Ruttkayovej za propagáciu našej kultúry v tomto vzácnom médiu a podporovateľovi a znalcovi kultúry Dušanovi Kollárovi.


Oslavy sa skončili, život ide ďalej. Vyslovili sme pri nich viacero prianí, ktoré možno zhrnúť asi takto: Bude pre nás potešením, keď sa nám bude naďalej dariť prispievať k rozvoju vedomostí, správnych životných rozhodnutí a v životnej orientácii najmä mladých ľudí. Bude pre nás profesionálnym naplnením poskytovať podnetné a aktuálne vedecko-popularizačné čítanie pre celú škálu čitateľov, ktorých zaujíma život okolo nás a ktorí majú záujem urobiť ho kvalitnejším a prínosnejším pre všetkých.


Mnohé, čo by sme radi v živote zmenili, spočíva na našich osobných rozhodnutiach a mnohé závisí od našich postojov. Je leto, azda čas aj na takéto premýšľanie.

Váš
Eduard Drobný

QUARK 8/2011 Editorial
Autor: Eduard Drobný 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára