sobota 4. júna 2011

QUARK

Milí priatelia,

mám doma škatuľu od banánov a je plná káblikov, napájacích zdrojov, slúchadiel, mobilov, čo doslúžili, MP3 prehrávačov, je tam aj cievkový diktafón, lampička pripojiteľná k USB, nefungujúce myši a množstvo ďalších podobných zaujímavostí. Vyhodiť ich je mi ľúto, použiteľné však už nie sú.

V škatuli je aj veľkú cennosť – procesor MHB 8080, osembiťák, čo je dnes už kuriozita. V osemdesiatych rokov bol základom všetkých osembitových počítačov, ktoré u nás jestvovali, a dostal som ho osobne od autora nášho pravdepodobne prvého osobného počítača Ing. Romana Kišša. Procesor vyrábala Tesla Piešťany v časoch, keď sa ešte u nás viac vyrábalo než sa k nám dovážalo. Roman má už 65 rokov a žije za morom. Jeho výtvor podnietil výrobu viacerých verzií osobného osembitového počítača PMD 85 a neskôr v Skalici konštrukciu počítačov Didaktik.



Osembitový procesor z Piešťan bol na tie časy a naše možnosti unikátny výrobok a stal sa základom aj ďalších počítačov. Napríklad bol súčasťou ďalšieho osobného počítača PP01 z dielne žilinského Výskumného ústavu výpočtovej techniky. Slovensko v tomto odbore dominovalo, ba dokonca výrobné družstvo Didaktik v Skalici sa stalo najväčším výrobcom počítačov široko-ďaleko nielen verziou Alfa, ale aj počítačom Didaktik Gama, čo bol ich vlastný klon svetoznámeho anglického počítača Sinclair ZX Spectrum z roku 1982. Skalický počítač Gama u nás dobre slúžil počítačovým nadšencom asi až do roku 1991. Potom prevzali vládu šestnásťbitové verzie. Najskôr PC 286 s HD 20 MB. Možno to dnes vyzerá úsmevne, no nebyť na dnešné časy pomalých 8- a neskôr 16-bitových verzií, nemali by sme súčasné delá.

Nechcel som však písať o prehistórii súčasných počítačov. Chcem tlmočiť niekoľko želaní aktívnych používateľov IT.
Jedno z prvých je zabezpečiť dôslednú unifikáciu všetkého, čo unifikovať možno. Od napájacích napätí cez kompatibilnosť jednotlivých častí až po konektory, napájacie zdroje aj rozmery. Pri PC to ako-tak funguje, no výrobcovia fotoaparátov málokde našli spoločnú reč a paleta koncoviek pripojovacích káblikov je až tragicky nespolupracujúca (napr. Nikon a Canon).


V súčasnosti sa mnoho počítačov využíva na surfovanie po internete a prácu vo Worde. Tieto kancelárske aplikácie nemajú často počas svojej životnosti dôvod prehrať DVD či upravovať obrázky, postačovali by oveľa jednoduchšie a lacnejšie prístroje. Je to nesplniteľné prianie?
Prekliatím našej doby sú vírusy. Na ich vytváraní a šírení sa zrejme zabáva množstvo zlomyseľníkov, na ochrane proti nim a ich likvidácii zase namáhavo pracuje oveľa väčšie množstvo špičkových odborníkov. Každý, kto nechce mať problémy, musí mať antivírusový program. Naozaj sme odsúdení na toto trápenie?


A štvrté želanie? Podobá sa prvému. Kompatibilita softvéru a kvalitný, nie nedokončený softvér, ktorý sa dodatočne dokončuje až u zákazníka. To nie je dobrá vizitka. Čo poviete, priatelia?
Váš
Eduard Drobný

QUARK 6/2011 Editorial
Autor: Eduard Drobný

1 komentár:

  1. Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
    Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
    S pozdravom,

    OdpovedaťOdstrániť