utorok 8. marca 2011

PC REVUE - OpenPark

Pokrok a technické zázraky okolo a v nás

Stále je vo mne malý chlapec, neprestávajúci sa čudovať nad úžasnými technológiami a zariadeniami, ktoré nás obklopujú. Veľakrát som už letel lietadlom, ale doteraz žasnem nad tým, keď vidím, ako dokáže také ťažké „hebedo“ vzlietnuť a prekonať tisíckilometrové vzdialenosti. Ako keby preň neplatili fyzikálne zákony, veď zemská príťažlivosť musí byť určite väčšia ako vztlaková sila vytvorená prúdením vzduchu okolo profilu krídla. A vidíte, funguje to... :-)
Rovnako tak mi nejde do hlavy funkcionalita pevného disku. Platne sa otáčajú okolo osi rýchlosťou až 15 000 otáčok za minútu, čítacie a zapisovacie hlavičky sa nad nimi vznášajú na vzduchovom vankúši hrubom iba niekoľko nanometrov, a predsa ich nepoškriabu. Dáta sú na platniach zapísané s obrovskou hustotou stoviek gigabitov na štvorcový palec, a predsa vie hlavička aj pri obrovskej rýchlosti platní prečítať na správnom mieste tie správne údaje. Keby sme si dokázali predstaviť reálne pomery medzi uvedenými jednotkami, náš úžas by bol ešte väčší. Takto berieme ako samozrejmosť nástup diskov s terabajtovou kapacitou, ktoré zase o pár rokov vystriedajú petabajtové disky. Nehovoriac o cenovom paradoxe. Kým v roku 1956, keď sa objavil prvý pevný disk, stál 1 MB priestoru okolo 10-tisíc USD, v súčasnosti stojí 1 TB disk asi 50 USD.
Fascinuje ma technologický pokrok aj v iných oblastiach, ako sú nanotechnológie, materiálové inžinierstvo, robotika, medicína, stavebníctvo, kozmonautika atď. Vlastne každá vedná či technická oblasť, kde ľudstvo dokázalo zhmotniť svoj rozum, šikovnosť a vytrvalosť. Žasneme pred pyramídami či náročnými mostnými konštrukciami. Pripadá nám neuveriteľné, že už v 60. rokoch dokázali ľudia pristáť na Mesiaci a aj sa odtiaľ bezpečne vrátiť. Či to, že sú schopní prijímať signály z vesmírnych sond vypustených pred desiatkami rokov a vzdialených miliardy kilometrov. Keď si uvedomíte všetky vzdialenosti, parametre, súvislosti a zákonitosti, je to naozaj úžasné.
Niekedy mi pripadá, ako keby všetky tie technické zázraky neboli iba výsledkom čisto pozemskej invencie, ako keby niekto tým naším špičkovým vedcom a technikom potichu nevedomky niečo našepkával. Žeby mimozemšťania? :-) Ozaj, ako by to bolo, keby nám mimozemšťania chceli odovzdať technické výdobytky svojej vyspelejšej civilizácie? Pristáli by niekde na námestí v Moskve, Paríži či Washingtone, zvítali by sa s oficiálnou vládnou delegáciou, odovzdali by jej lesklý kufríček a odleteli preč? To asi ťažko. Keby boli vyspelejší ako my, určite by vedeli, že zverovať niečo politikom a navyše iba jednej krajiny by bola riadna hlúposť hraničiaca s ohrozením celého ľudstva...

Tak či onak je veľmi príjemné užívať si rôzne technické vymoženosti, či už to je smartfón, navigácia GPS, alebo domáci robotický vysávač (jeden by sa nám zišiel do práce a po jednom veľmi túžim aj na doma :-) ).

Keď si pozrieme na časovej osi, za akú krátku dobu iba pár tisíc rokov sme sa prepracovali z jaskýň k súčasnej modernej technologickej civilizácii, je to takisto neuveriteľné. Osobne som veľmi rád, že žijem práve v súčasnosti, a som za to vďačný. Určite mala každá doba svoje čaro, ale mne sa zdá, že teraz je to najzaujímavejšie, a verím, že nás to najlepšie ešte len čaká . Viem si živo predstaviť, v ktorých oblastiach by mohlo dôjsť k významným zmenám, aké vynálezy, hračky, pomocníci do práce či domácnosti by to mohli byť. Teším sa na to veľmi, už aby to tu bolo... :-)

No asi nie je iba moje zdanie, že technologický pokrok predbehol iné oblasti, ktoré by si zaslúžili rovnakú, ak nie ešte väčšiu pozornosť. Je to určite oblasť výchovy, vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, prosperujúcej ekonomiky či efektívneho riadenia štátu. Ale najmä pokrok v oblasti osobného rozvoja a zdravých vzťahov s inými okolo nás. Ak sa podarí dosiahnuť nepretržité napredovanie každého z nás vo sfére mentálnej, fyzickej, psychickej, duchovnej, duševnej či emocionálnej, po čase zistíme, že mnohé problémy sú preč a zrazu je život veselší a šťastnejší. Ak to dosiahne každý z nás, aj naše okolie a následne celá spoločnosť budú zdravšie a šťastnejšie. Verte tomu, zázraky existujú a nemusia to byť len tie technické. Veľmi si prajem aby sa už začali diať, táto spoločnosť to veľmi potrebuje...

PC REVUE 3/2011 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára