streda 11. februára 2009

PC REVUE - OpenPark

„Koncepcia“ energetickej bezpečnosti pre domácnosti

Tieto riadky píšem v čase vrcholiacej nervozity ohľadom „plynovej“ krízy. Médiá prinášajú v hodinových intervaloch nové, hoci často skreslené správy o aktuálnom vývoji situácie. Analytici analyzujú, komentátori komentujú, skutočnú pravdu však nepozná nikto okrem zainteresovaných hráčov. Ich vyhlásenia a kroky mi však dosť výrazne pripomínajú partiu rozhádaných malých chlapcov na dvore, ktorí hrajú nejakú im známu hru, vzdialene pripomínajúcu šach, ale so stratégiou premyslenou na nula krokov dopredu. Takže zatiaľ nikto netuší, ako to celé dopadne. Ja len dúfam, že v čase, keď budete držať v rukách toto číslo PCR, budete sedieť pekne v teplučku a lampa nad vašou hlavou bude svietiť...

Táto skúška nás zastihla zjavne nepripravených, a hoci predstavitelia štátu sa teraz naozaj snažia vzniknutú situáciu riešiť, za čo ich musíme pochváliť, treba súčasne jasne povedať, že zodpovednosť za tento stav nesie štát, resp. niekoľko doterajších vlád. Konkrétne praktické kroky, ako zabezpečiť alternatívne zdroje a trasy na zásobovanie plynom, sa nemuseli hľadať ad hoc počas krízy, ale mali byť súčasťou toľko spomínaného projektu stratégie energetickej bezpečnosti SR. Na začiatku vzniknutej situácie ho stačilo len vytiahnuť a aplikovať a nemusela sa zbytočne traumatizovať spoločnosť odpočítavaním, na koľko dní nám ešte vystačia zásoby plynu... Ako teraz vidno, niektoré opatrenia sa dali prijať v priebehu pár hodín či dní, na iné bude treba dobudovať chýbajúce časti plynovodu či vyriešiť otázky rozdielneho tlaku v existujúcich a prepojených, ale nepoužívaných trasách. Iný paradox je napríklad ten, že na Slovensku máme nadštandardné zásoby plynu, nedokážeme ho však dostať na povrch v takom objeme, ako by sme potrebovali. Nejde mi do hlavy, že tí, ktorí riešili spomínanú stratégiu energetickej bezpečnosti, takéto veci nemali ošetrené.

V situácii, v akej sme dnes, sa občan musí spoliehať na štát, nič iné mu ani nezostáva... Nie každý má možnosť zakopať si na záhradke do zeme vlastné zásobníky plynu či postaviť si malú veternú elektráreň. V skutočne krízovej situácii (ktorá, dúfam, nenastane) zostane asi už len možnosť vrátiť sa na vidiek do chalupy po starých rodičoch a znovu naštartovať starú piecku na drevo, čo síce má svoju romantiku, ale len na chvíľku, kým nenastane čas ísť sa napríklad osprchovať... :-)

Rád by som sa dožil éry, keď vývoj materiálových technológií pokročí tak ďaleko, že umožní, aby každá domácnosť mala k dispozícii zásobu cenovo dostupných, výkonných, veľkokapacitných, dobíjateľných palivových článkov. V situácii, keď vypadne centrálny prívod elektrickej energie, by takáto „trošku“ väčšia „baterka“ podobne ako UPS-ka automaticky prebrala zásobovanie elektrickou energiou pre celý dom. Aj teraz síce existuje riešenie pre organizácie, ktoré si nemôžu dovoliť energetické výpadky, napr. nemocnice, ale používané naftové motorgenerátory sú veľké, hlučné, smrdia a najmä potrebujú dopĺňať ďalší zdroj neobnoviteľného a neekologického paliva.

Do „mojej“ :-) koncepcie energetickej bezpečnosti domácnosti takéto riešenie nepasuje. Aj palivové články síce potrebujú nejaký zdroj paliva (najčastejšie vodík), ale stále majú oproti doterajším zdrojom množstvo výhod: priama premena chemických látok na elektrinu, vyššia efektivita vďaka vynechaniu mechanického medzistupňa, vyššia účinnosť atď. Z tohto hľadiska sú oveľa ekologickejšie. Nemajú pohyblivé časti, preto nespôsobujú nijaký hluk, a nároky na údržbu a opravu sú minimálne.

Nezávislosť od elektrickej siete je však tiež len čiastočná, pretože palivo po spotrebovaní zásoby aj tu treba dopĺňať. „Koncepcia“ energetickej bezpečnosti pre domácnosť preto musí obsahovať aj ďalší úplne nezávislý a obnoviteľný zdroj energie a akumulátor na jej uskladnenie. V tejto oblasti je najperspektívnejšia asi fotovoltaika, ktorá sa však v súčasnosti trápi s pomerne malou účinnosťou (pod 20 %), hoci nové technológie by ju mohli zdvihnúť až na úctyhodných 35 % aj v nelaboratórnych podmienkach. To je viac ako sľubné, hoci iba do momentu, kým sa vonku nezotmí... V takej situácii nezostane už nič iné, len vyhnať celú rodinu na stacionárne bicykle, pripojené na dynamo. Je to prospešné zdraviu, ekologické, ako palivo sa dá využiť celé spektrum surovín – klobásy, rezne atď. Pre vegetariánov však budete musieť pripraviť alternatívne palivo, ako je tofu či obilné klíčky :-). Za odmenu im pri tom môžete pustiť telku a sami hneď zbadajú, keď poľavia v tempe... :-)

Budem musieť končiť, idem skontrolovať radiátor, zdá sa mi, že tu je nejaká zima...

PC REVUE 2/2009 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára