utorok 1. augusta 2006

PC REVUE - OpenPark

Open park: Mobil budúcnosti ako osobná zbraň

Minulý mesiac som končil úvahou o tom, kde sa končí osobná sloboda jednotlivca a kde sa začínajú záujmy väčšiny (bezpečnosť ostatných šoférov), v tomto pokračovaní nadväzujem podobnou dilemou.
Tentoraz to bude o osobnej bezpečnosti. Najprv pár modelových situácií. -násťročný pubescent nezvládne generačnú výmenu názorov s rodičmi, stratí nervy a utečie z domu. Starý otec postihnutý sklerózou sa nevráti z poobedňajšej prechádzky, nepamätá si adresu, meno, je v poriadku, ale asi zablúdil. Žena sa vracia večer domov a zdá sa jej, že ju niekto v opustených uliciach prenasleduje.
Spoločným menovateľom týchto situácií je to, že na volanie polície ešte nie je dôvod, no na druhej strane, ak sa nezasiahne, môže sa celá situácia značne skomplikovať. Čo robiť? Pokiaľ je daný človek zákazníkom mobilného operátora, ktorý ponúka službu na báze LBS (Location Based Services), vedia jeho blízki zistiť jeho polohu s presnosťou na niekoľko sto metrov a môžu pomôcť. Má to však háčik. Zisťovaný človek so zistením svojej polohy nemusí súhlasiť (urazený pubescent) alebo nie je fyzicky alebo mentálne schopný v danej chvíli potvrdiť tento súhlas cez mobil. Súčasný právny systém neumožňuje zisťovať polohu hľadanej osoby bez jej súhlasu, hoci ide o mimoriadnu situáciu a hoci ide o SIM kartu, ktorú napr. vy platíte. Jedine so súhlasom prokurátora/polície, čo môže trvať pridlho. A navyše vy si chcete mimoriadnu rodinnú udalosť vyriešiť pokiaľ možno svojpomocne a bez zbytočných škandálov.

Je to klasický príklad toho, keď technika predbehla svojimi možnosťami schopnosti človeka/spoločnosti efektívne ich využiť. A pokiaľ sa spoločnosť nezačne zaoberať zmenou právneho systému, tento rozpor sa bude ešte zväčšovať. Stačí ukážka. Presnejšiu lokalizáciu by mali poskytovať mobilné siete 3G a ešte presnejšie určovanie polohy možno dosiahnuť zavedením služieb s podporou GPS. Japonsko predstavilo zámer zabezpečiť, aby od apríla 2007 boli všetky 3G telefóny dodávané na japonský trh vybavené lokalizačnou funkciou na báze GPS. Do dvoch rokov od zavedenia pravidla by mal podiel takýchto telefónov v krajine dosiahnuť 50 % a o ďalšie dva roky, teda v roku 2011 až 90 %. V Európe budeme mať o pár rokov lokalizačný satelitný systém Galileo, ktorý by mal byť ešte presnejší ako GPS, pričom by mal garantovať presnosť lokalizácie asi 1 m. Stále stúpa rozlišovacia schopnosť snímacích prvkov fotoaparátu zabudovaného v mobile, ktorý je už teraz schopný robiť celkom slušné obrázky a videosekvencie. Zvyšuje sa jeho pamäťová kapacita, výkon procesora, inteligencia operačného systému a aplikácií, rýchlosť dátových prenosov. Za pár rokov to bude zariadenie s výkonom PC, ktoré dokáže poskytnúť fantastické služby na úrovni killer aplikácie, po ktorej volajú všetci mobilní operátori. Chce to však trochu kreativity. A podporu na úrovni legislatívy, infraštruktúry a inštitúcií.
Zoberme si napr. modelovú situáciu so ženou vracajúcou sa domov temnými uličkami. Ale pripravte sa na trochu sci-fi...  V momente, keď sa žena cíti ohrozená, spustí na svojom mobile niečo ako tichý alarm. V tom momente sa začne posielať jej poloha s presnosťou na 1 m do špeciálneho bezpečnostného centra. Môže prípadne zapnúť videokameru v mobile a posielať obraz z miesta ohrozenia. Pokiaľ takýto tichý alarm do stanoveného času napr. 15 min alebo na výzvu centra (ak zabudne) neodvolá, okamžite štartuje na poslednú presne známu polohu zásahová jednotka.
Šoférujete auto a majiteľovi terénneho auta s príznačne vyholenou hlavou a hrubou zlatou reťazou okolo krku sa zdá, že ste mu nedostatočne promptne uvoľnili „jeho“ jazdný pruh, tak vás predbehne, zablokuje cestu a ide si to s vami ručne-stručne vybaviť. A vy s pokojom Angličana vytiahnete svoj mobil a namierite naňho objektív zabudovanej kamery a s prstom pripraveným na stlačenie alarmu ho zastavíte v rozbehu skôr ako panzerfaustom.
Doplňte mobil s kamerou softvérom detegujúcim narušenie vybranej zóny, prípadne aj s rozpoznávaním obrazu (napr. tváre) a máte v ruke osobné prenosné bezpečnostné zariadenie. Ak dôjde k narušeniu definovanej zóny (napr. v aute, na vašom pracovnom stole), dostanete okamžite videozáznam zlodeja, ako šoféruje vaše auto, aj s jeho presnou polohou alebo potvrdenie tušenia, kto sa vám počas obeda hrabe v papieroch na stole.
Ešte kontroverznejším nápadom by mohlo byť sledovanie osôb z nejakého dôvodu nebezpečných pre spoločnosť. Napríklad „absolventi“ prevýchovného pobytu, odsúdení za násilné trestné činy, by po ukončení trestu dostali na ruku neodnímateľné zariadenie presne mapujúce ich polohu. Iste, je to zásah na do jeho osobnej slobody, ale budeme čakať na jeho ďalšie prešľapy, až kým mu v „lepšom“ prípade nevyprší kvóta 3× a dosť? Kým zásadným a možno definitívnym spôsobom on neukončí nielen osobnú slobodu, ale aj zdravie či život niekoho iného? Farizejské apelovanie na rovnosť práv občanov sa končí pri prvom tragickom potvrdení, že druhá strana – náš starý známy recidivista – má o rovnosti práva na slobodu a život trochu inú predstavu...
A takto by sme mohli pokračovať ďalej, technika v tomto, ale aj iných prípadoch nám môže poskytovať úžasné možnosti, limitované len našou predstavivosťou a kreativitou. Na to, aby sme ich však dokázali využiť, musíme byť schopní rovnako moderne myslieť a prekonať niektoré zaužívané schémy.

PC REVUE 8/2006 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára