utorok 1. augusta 2006

PC REVUE

Zmena je život

Na konci školského roka sme sa dostali aj k poslednej časti našej súťaže IT talent. V rámci nej sme vybrali z vysokoškolských študentov víťaza, ktorý posilní našu redakciu. Jednou z odmien pre víťaza bola aj stáž v sídle sponzora súťaže – izraelskej spoločnosti Ness Technologies. Naša cesta tak viedla na Blízky východ a v jej rámci sme mali možnosť detailne sa oboznámiť aj s miestnymi zvykmi.
Izrael je jednoznačne krajina protikladov a zmesi rôznych národností a náboženstiev. Je to dokonalý mix Európy a Ázie, ktorý však jasne ukazuje, kam sa bude uberať vývoj v IT nielen v tomto teritóriu. Už prvý kontakt s krajinou pri totálne neformálnej kontrole na letisku bol predzvesťou toho, že nás čakajú zaujímavé chvíle. Izrael je počtom obyvateľstva porovnateľný so Slovenskom – má o niečo menej ako 7 miliónov. Väčšina priemyslu a obchodu je sústredená do Tel Avivu, veľkomesta žijúceho 24 hodín denne. Nájdete tu obchodné centrá, mrakodrapy, diamantovú burzu, nákupné strediská, hotely svetovej siete, diskotéky, ale aj sídla viacerých IT spoločností. IT firmy pritom nájdete prakticky v každom väčšom izraelskom meste až po úroveň našich okresov. Zaujímavé na tom je to, že pred niekoľkými rokmi tu nebolo o informačných technológiách vôbec počuť. Na mieste súčasných IT centier bola často len kamenná púšť.
V súčasnosti je v Izraeli nedostatok odborníkov z IT branže, a pritom patria k najlepšie plateným špecialistom. Viaceré izraelské IT spoločnosti sú globálne, majú pobočky po celom svete. Navyše medzinárodné firmy, ako Intel alebo HP, práve sem presúvajú časť svojho vývoja. Za úspechom stojí vládna podpora, kapitál, ale najmä nadšenie a schopnosti miestnych ľudí.
Tamojšia situácia pritom nie je pre globálny biznis vôbec ideálna. Dominantné je židovské náboženstvo, ktoré sa vyznačuje veľkými odlišnosťami od ostatného sveta. V Izraeli sa začína voľno zhruba v piatok poobede a končí v sobotu večer. Počas hlavného sviatku – sabatu – by sa nemali používať napr. automobily alebo počítače. Prax je už trochu iná, medzinárodný biznis vyžaduje prácu a mailová komunikácia neutícha. Nedeľa je v Izraeli bežný pracovný deň s rannou dopravnou špičkou. Mimochodom, už ani kóšer strava sa stopercentne nedodržiava – v závodnej jedálni bežne vidíte jesť ľudí zmrzlinu alebo tvarohový zákusok po mäse (kóšer vyžaduje prestávku medzi mäsovým jedlom a mliečnymi výrobkami aj 6 hodín).
Izraelčania v mestách mimo konfliktných území svorne tvrdia, že vojnový konflikt sa ich netýka. My, ako návštevníci, sme si však jasne všimli, že vojnu pripomína veľa skutočností. Do obchodu, kina alebo kaviarne totiž nevojdete bez toho, aby ste neprešli cez detektor kovov, na diaľnici stoja ozbrojené hliadky, civil so zbraňou je bežná súčasť školského zájazdu. Kratšia ako hodinová kontrola batožín na letisku je skôr výnimka. Domáci to však nejako nevnímajú, zvykli si tak ako my na ukazovanie preukazu na česko-slovenskej hranici.
V tejto krajine nájdete aj komunitu, ktorá stále žije v pevnom spojení s prírodou. Izrael má viacero púští a k nim nevyhnutne patria beduíni – kočovní pastieri dobytka, ktorí podľa farby kameňov dokážu určiť smer k najbližšej vode. Na monotónnej púšti sa vyznajú, ako keby tam boli smerové tabule. Aj beduínov však poznamenala moderná doba – dnes k ich kočovnému spôsobu života patria mobilné telefóny a satelitná anténa. Ani klimatizované auto pred beduínskym stanom už nie je nijaký zázrak. Verím, že nepohrdnú ani mailovou komunikáciou... 
Prejav IT nájdete aj na takom mieste, ako je arabský trh, kde kúpite skutočne čokoľvek. Vyzerá to tak, ako keby ste doma robili poriadok a zhromaždili nepotrebné veci, ktoré ste posledných 10 rokov vôbec nezobrali do ruky. Túto ponuku rozložíte na zem v tržnici a máte ponuku orientálneho trhu. Ostáva len tradičné zjednávanie ceny na polovicu tej pôvodnej. Takto sme v bazári objavili napr. staré základné dosky ešte s podporou dávno zabudnutej zbernice ISA, dokonca 5,25-palcové diskety alebo karty na rozšírenie PC o sériový port. Jednoducho, srdce zberateľa zaplesá, my ostatní sa len čudujeme, kto by to tak mohol kúpiť. Zrejme sa niekto nájde, špeciálne sme sa boli na trhu pozrieť o dva dni neskôr a základná doska so zbernicou ISA už nebola v ponuke.  (ArabskyTrh.JPG)
Ak sa pozriete na ostatné krajiny na Blízkom alebo Ďalekom východe, rýchlo prídete na to, že Ázia pomaly, ale iste začína v IT priemysle hrať prvé husle. Je tu relatívny dostatok kvalifikovanej sily, ľudia sú ochotní tvrdo pracovať, angličtina je stále viac akceptovaná ako univerzálny jazyk a internet stiera geografické a časové rozdiely medzi jednotlivými časťami sveta. Ak sa vrátime na Slovensko, myslím, že máme šancu dostať sa medzi krajiny, ktoré v IT branži niečo znamenajú. Chce to hlavne zastaviť únik mozgov zo Slovenska, dosiahnuť akceptovateľné ohodnotenie špecialistov a dobudovať infraštruktúru. Nič výnimočné, ak to dokáže Izrael v skutočnom vojnovom stave s okolitým arabským svetom, nedostatkom vody, ohromnou horúčavou, piesočnými búrkami, nie je dôvod, aby sme my stáli bokom.
Príjemné čítanie augustového čísla želá
Ondrej Macko

PC REVUE 8/2006 Editorial
Autor: Ondrej Macko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára