štvrtok 27. novembra 2014

PC REVUE

Rok po záruke

Záruka na Slovensku platí dva roky. Dnešné zariadenia obyčajne ani nie sú navrhnuté na dlhšiu životnosť a pokazia sa pár týždňov po skončení záručnej doby. Nie je to pravidlo, ale tieto „naschvály" poznáme všetci veľmi dobre. Dalo by sa polemizovať, či je to chyba výrobcu alebo skôr trend dnešnej doby. Je pravda, že spoločnosti sa nesnažia vytvoriť zariadenie, ktoré by okrem moderných parametrov propagovalo na škatuli aj dlhú životnosť. Nemajú na to dôvod. Otvorene povedané, v mnohých prípadoch nie je dlhý životný cyklus ani potrebný. Máme na mysli najmä telefóny a tablety, ktoré sa dnes vyvíjajú najvýraznejším tempom. V PC REVUE testujem tablety tri roky - aj ja som už rok po záruke - a pokrok za takýto krátky čas je naozaj markantný. Pred 3,5 rokmi som držal v ruke svoje prvé Prestigio. Stálo 200 eur, ale z dnešného pohľadu bolo nepoužiteľné. Nekvalitný rezistívny displej, nízke rozlíšenie a pomalé reakcie. Pojem rezistívny je našťastie už minulosť. Išlo o typ displeja, ktorý obsahovali prvé tablety s Androidom, ešte s verziou 2.X, určenou pre telefóny. Na obrazovke bola fólia, na ktorú ste museli silno zatlačiť, aby zariadenie zareagovalo. Z používateľského hľadiska to nebolo veľmi pohodlné. Nehovoriac o výkone, načítanie webovej stránky bola úloha na niekoľko desiatok sekúnd. Dnes je situácia úplne iná. Za túto cenu si kúpite veľmi dobrý 7- alebo 8-palcový tablet, ktorý je reálne použiteľný. A aj zariadenie za 50 eur ponúkne lepší používateľský zážitok ako spomenutý prístroj pred 40 mesiacmi.


Podobná situácia je aj na trhu smartfónov, ktoré dnes vidíme všade okolo seba. Mohlo by sa teda zdať, že smartfóny už svoj hlavný boom zažili. No podľa mňa ten ešte len príde v priebehu najbližších dvoch rokov. Na trhu sa konečne začínajú objavovať lacné inteligentné telefóny, ktoré dokážu poskytnúť žiadanú kvalitu a nestoja celú výplatu. Alebo v prípade vlajkových lodí aj dve výplaty. Je jasné, že pri telefóne za euro treba robiť určité kompromisy, ale používateľský zážitok sa neustále zlepšuje. Dnes to najlepšie vidieť práve v kategórii lacných telefónov, a ak ste si pred dvoma rokmi pri predlžovaní zmluvy vybrali smartfón za euro, asi budete súhlasiť. Vidím to doma - môj otec sa už nevie dočkať, kedy to „spomalené čudo s malým displejom a nekvalitným foťákom" vymení za niečo nové. A to po dvoch rokoch. Mobilné zariadenia prežívajú dnes to, čo počítače na konci deväťdesiatych rokov. Integruje sa do nich množstvo nových technológií a procesory sa zrýchľujú šialeným tempom.

Jeden telefón môžete používať (ak vám vydrží) aj 10 rokov, ale väčšina používateľov to nechce. Určite nie, ak prišli na chuť smartfónom- telefón už dnes nie je iba prístroj na telefonovanie. Skôr je to tak, že klasické hlasové telefonovanie je menej používaná funkcia. Je to už prenosný počítač a náhrada za kompaktný fotoaparát. A lákadlo dotovaných telefónov je veľké. Možno si pri najbližšom predlžovaní zmluvy u operátora nový telefón nezoberiete, ale o dva roky na 99 % áno. Minimálna životnosť mobilných zariadení je dnes dva roky (lebo záruka), maximálna v prípade vlajkových lodí štyri (lebo rýchly technologický pokrok). Všetko staršie patrí do múzea. A toto si uvedomujú aj výrobcovia, ktorí zbytočne neinvestujú do toho, aby tvorili nezničiteľný telefón. Legendárna Nokia 3310 existovala v inej dobe. Vtedy sa telefóny používali iba na volanie a vrcholom technologického pokroku bolo vytvorenie sklápacieho telefónu, resp. zabudovanie plnohodnotnej klávesnice QWERTY. Dnes chcú ľudia viac funkcií, väčší displej a lepší fotoaparát. A tí nároční očakávajú revolučnú novinku v každej vlajkovej lodi od Samsungu alebo Applu. Chcú stále niečo nové. Je otázne, kedy sa tento rýchlovlak do neznáma spomalí. Faktom však ostáva, že si nespomínam na obdobie, keď boli technológie takéto atraktívne pre širokú masu ľudí. Ondrej by ma mohol doplniť, predsa len má výrazne bohatšie skúsenosti. Rozdiel oproti počítačom z deväťdesiatych rokov, ktoré som spomínal o pár riadkov vyššie, však spočíva aj v tom, ako technológie vníma okolie. Vyber vhodných PC komponentov, skladanie vlastného počítača, experimentovanie a taktovanie - to bola zábava pre určitú skupinu nadšencov. Smartfóny a mobilné zariadenia všeobecne sú však súčasťou nášho životného štýlu. Sú módou 21. storočia. A nelákajú iba mladú generáciu.

Tento úvodník som plánoval písať s cieľom zrekapitulovať svoje tri roky pôsobenia v PC REVUE. Preto aj má názov Rok po záruke. Výsledok sa od pôvodného plánu síce odlišuje, ale pointa, aj keď trochu okľukou, ostala. Posledné tri roky totiž sedím v prvom rade a sledujem, ako neskutočne rýchlo technológie napredujú. A hoci boli informačné technológie pred 20 rokmi hlavne o počítačoch, dnes sa najväčšia pozornosť venuje mobilným zariadeniam, mobilným operačným systémom a internetu vecí- o prepojených a inteligentných objektoch, predmetoch, zariadeniach, autách a domácnostiach budeme v blízkej budúcnosti počúvať čoraz častejšie. Takú malú ochutnávku toho, čo sa chystá, vám prinášame aj v tomto PC REVUE. Z Paríža sme priniesli reportáže, v ktorých sa venujeme zaujímavým inováciám a téme pripojených áut. Prajem príjemné čítanie novembrového vydania.

P. S.: Na záver ešte jeden zážitok zo služobnej cesty. V bufete na viedenskom letisku sme pri vedľajšom stole videli Petra Sagana, ktorý si podobne ako naša skupinka novinárov pochutnával na viedenských párkoch. Vo Viedni sa tak nevolajú, v ponuke ich nájdete pod názvom Wűrstl. Vedzte však, že na letisku lepšie raňajky nenájdete.
Niektoré veci jednoducho morálne nezostanú a dobré stále ostáva dobrým. Wűrstl netreba aktualizovať a ani skúšať meniť.


PC REVUE 11/2014 Editorial
Autor: Roman Kadlec

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára