sobota 4. mája 2013

PC REVUE


Notebook EXPO 2013

Mnohí z vás, našich čitateľov, už určite boli na výstave Notebook EXPO a som presvedčený, že sa vám to páčilo. Pripravovali sme sa na ňu zhuba pol roka dopredu, naozaj intenzívne potom asi dva mesiace. Toto podujatie už má svoju históriu, a preto už netreba firmám rozsiahlo vysvetľovať, čo si pod tým predstavujeme. Podstatné pre nich je to, aby sme dokázali zabezpečiť bohatú účasť najrôznejších skupín ľudí, ktorým zase oni môžu poskytnúť informácie o svojich produktoch. To sa zatiaľ podarilo na každom zo 4 ročníkov a stále rastieme, aj čo sa týka návštevnosti a výstavnej plochy. Tento rok sme sa veľmi tesne priblížili k magickému počtu 5000 platiacich návštevníkov, čo je na slovenské pomery veľký úspech. Zmenili sme miesto konania a vybrali sme si novú budovu FIIT. To má svoje výhody, ale aj nevýhody, ktoré však vieme časom eliminovať. Je to naozaj pekná budova, má veľké priestory, je tu ozajstné parkovisko a na rozdiel od hotela v centre mesta sa tu dá prevádzkovať ľudový bufet. Umiestnenie budovy školy však bolo až do našej akcie známe skôr bratislavským vysokoškolákom, iným to naozaj nemuselo byť také jasné. Ak sa rozhodneme pre tento priestor aj o rok, už to bude ľahšie. Táto budova sa už stala všeobecne známou.
Hoci sú priestory FIIT veľkorysé, ľahko sme ich zaplnili a hlavne okolo obeda sa tu naozaj nedalo pohodlne chodiť. A prečítal som si to ako výhradu na internetových diskusiách. Ako najčastejšie navrhované miesto naši návštevníci uvádzajú výstavisko Incheba. Áno, zaujímali sme sa o tento priestor, ale treba poznať celú pravdu. Vstupné by už nemohlo byť symbolické, aké máme teraz, a to hlavne na odfiltrovanie neželaných „návštevníkov“. Ak sa pozriete na výstavy uskutočňované v Inchebe, zistíte, že bežné vstupné je 5 eur a za auto zaplatíte rovnakú sumu. A nie je to náhodné, majiteľ priestorov má totiž cenovú predstavu, ktorá zatiaľ nezodpovedá našim možnostiam.



Budova FIIT však nie je ešte úplne dokončená a do prevádzky sa postupne uvedú ďalšie veľké miestnosti. Práve tie sa budú dať lepšie využiť na prednášky. V budúcnosti chceme posilniť tento rozmer našej výstavy. Prednášky si zaslúžia, aby boli v oddelených priestoroch mimo ruchu z výstavných priestorov. O rok to už bude v úplne inej podobe.

No pre vás je podstatné, že mienime pokračovať v tejto výstave a chceme ju urobiť ešte lepšou. Vidíme na vás, že síce cez internet si pozriete fotky IT produktov, hlavne cez videoreportáže ste spolu s nami na tých najlepších výstavách v celom svete, ale vidieť niečo osobne, chytiť si to do ruky a priamo sa opýtať vystavovateľa, to je jednoducho iný, nezameniteľný zážitok. A ste ochotní prísť preto aj z poriadnej diaľky. Na to nadväzuje vaša požiadavka, aby sme niečo podobné urobili aj na východe alebo v strede Slovenska. Počúvame váš hlas, hovoríme o tom v redakcii, zvažujeme všetky za a proti. Ako už viete, zorganizovať takúto akciu znamená venovať tomu aj čas a pri „výjazdovom zasadaní“ je to ešte náročnejšie. Ak spočítam teraz všetky naše cesty medzi redakciou a budovou FIIT pred a po Notebook EXPO, dostanem sa k číslu viac ako 50. Ak budeme robiť Notebook EXPO v Košiciach, asi to budeme musieť s logistikou dobre premyslieť.

Navyše čas je obmedzený. Ak ho venujeme na prípravu takejto akcie, začne chýbať pri tvorbe PC REVUE. A keďže vždy chceme našim čitateľom poskytnúť kvalitné čítanie, znamená to, že uberáme z nášho voľného. A to nie je dlhodobé riešenie. Takisto limitovaný je aj marketingový rozpočet firiem na tieto aktivity. Čím viac akcií sa na Slovensku uskutočňuje, tým menšie prostriedky na ne môžu firmy vyčleniť. Najčastejšie sa venujú na podporu stretnutí s partnermi (distribútormi, predajcami) danej značky. Náš model pritom smeruje tieto prostriedky na vás, bežných používateľov. Keď si to celé spočítate, Slovensko môže „uniesť“ len konečný počet takýchto akcií. Do úvahy prichádza aj spojenie niektorých významných akcií v jednom čase a priestore.

No a prichádzame k tomu, čo sa ma osobne asi najviac týka, a to ku crash testom. Vedel som to už dopredu, ale pri tejto popularite Notebook EXPO som si to užil teda poriadne. Prečo rozbíjame notebooky a drahé smartfóny? Nebolo by lepšie niekomu ich venovať? To sa ozvalo jednak na internete, ale aj na výstave. V podstate mi prischla nálepka rozbíjača, hoci tieto veci nikdy nerobím mimo kamier. O venovaní produktov určených na test niekomu konkrétnemu ja nemôžem rozhodnúť. Dostaneme ich s tým, že sú určené na preverenie ich odolnosti a tento test je súčasťou balíka, ktorý danej firme poskytneme. Ak ste crash test PC REVUE videli, viete, že pred zničením produktu robíme testy, kde sa preverí odolnosť displeja, odolnosť proti teplote, vlhkosti či vode a pod. Keďže ich robíme naživo, nedá sa tu (ako by sa to dalo v prípade videa) niečo dohrať alebo opakovať s iným modelom, všetko je pod vaším priamym dohľadom. Keď už odolnosť produktu naozaj preveríme, je jasné, že to na ňom nesie svoje stopy a tomto stave je ďalej nepredajný. Firma nepreberá zaň záruku a venovať ho niekomu znamená, že obdarovaný bude mať s ním len problémy. Je lepšie dokonať to úplne a je takisto pravda, že to  býva najviac sledovaná časť celého crash testu. Je to súčasť show a asi ste si všimli, že televízny štáb komerčnej televízie si vybral práve túto časť na zverejnenie správy o našej výstave v pozícii hlavnej správy dňa. Zároveň je jasné, že pre daný produkt je to reklama. A priznávam, že dnes si už môžeme vyberať, čo do takéhoto testu naozaj zaradíme.

A na záver tu mám postreh od môjho kolegu z Čiech. Povedal mi zhruba toto: „Keby sme niečo také, ako je to Notebook EXPO u vás v Bratislave, mali aj my tu v Prahe, boli sme na to hrdí.“ Áno, požiadavka na to, aby sme urobili Notebook EXPO v Prahe, naozaj zaznela, ale do toho zatiaľ nepôjdeme. Naším teritóriom je Slovensko. Ale sme radi, že v tomto prípade máme navrch a nemusíme sa len ponosovať, že oni majú všetko lepšie a viac. Nemajú, v skutočnosti sa treba na každú vec len odhodlať a potom ísť nekompromisne za svojím cieľom. Nadšením, aké panuje pri našom Notebook EXPO, urobíte oveľa viac ako aj s desaťnásobne väčším finančným balíkom bez patričného zanietenia. Verte mi.
Prajem vám príjemné čítanie májového vydania PC REVUE.
Ondrej Macko

PC REVUE 5/2013 Editorial
Autor: Ondrej Macko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára