utorok 9. apríla 2013

QUARK


Milí priatelia, 

je apríl a to je výzva na niekoľko kurióznych tém. Napríklad, prečo sme na naliehanie EÚ museli zrušiť modernizovanú a plne funkčnú jadrovú elektráreň? Jej likvidácia nás vyjde draho, hoci nám Brusel finančne pomôže. Na výstavbu novej jadrovky však nedajú ani cent. Zvláštne, nie?

Po roku naše železnice vyhodnotili prevádzku súkromnej spoločnosti na trati Bratislava – Komárno. K dispozícii mala rovnaké peniaze, ako by vydal na túto činnosť štát. No súkromníci nasadili na trať moderné vlaky, zvýšili komfort cestujúcich, zaviedli pravidelné hodinové intervaly a počet prepravených cestujúcich sa zrazu zdvojnásobnil. Trať, ktorú využívajú, štát dovtedy nevedel spraviť ziskovou. Súkromníkom zo susednej republiky sa to podarilo. Je to príklad hodný nasledovania. Pripusťme, že na každej trati sa tento model nedá použiť. Iste je však mnoho takých, kde by štát mohol odkopírovať všetky pozitíva a uplatniť ich aspoň na tých miestach, kde sa to dá…



Naše zdravotníctvo je v zúfalom stave. Niektorí lekári si vyštrajkovali mzdy, na ktoré systém nemá prostriedky, pacienti si musia zabezpečiť na zákroky zdravotnícky materiál (obväzy, lieky), pri hospitalizácii nosiť toaletný papier či príbory, do pôrodnice plienky. Máme aj súkromné nemocnice, ktoré fungujú na rovnakej finančnej základni ako tie štátne. Trápnosti s toaletným papierom a liekmi nepoznajú, pacienti sú v nich veľmi spokojní. Že by v týchto zariadeniach fungovali paranormálne javy? Samozrejme, že nejde o žiadne zázraky, ak týmto slovom neoznačíme normálne sa správajúci systém. A opäť pomerne logická otázka: Keď to ide niekde, nemohlo by to ísť aj inde?

Nedávny štrajk lekárov bol hĺbkovou sondou do logiky, svedomia a nerealizovaných ambícií odborárskych bosov, ktorí akoby žili na mesiaci. Podarilo sa im narušiť relácie v odmeňovaní, ktovie, ako by to dopadlo, keby začali z rovnakého dôvodu štrajkovať smetiari? Ako to môže dopadnúť, keď smetiari vstúpia do štrajku, občas vidíme v zahraničí a je to strašné.

Škoda, že pacienti nemôžu štrajkovať. Už vidím transparenty štrajkujúcich pacientov vytvorené podľa lekárskeho vzoru: My pacienti vás živíme, nezahrávajte sa s nami. Viem, že je to utópia. Štrajk pacientov nie je možný, je to v tomto prípade výsada zdravotníkov. Pacient len dúfa, že sa lekár dobre vyspal a bude naňho prívetivý, že mu venuje maximum úsilia i svojich vedomostí a že mu v konečnom dôsledku aj pomôže. Pacient si nemôže dovoliť žiadne prieky…

O konskom mäse už bola reč. No medzištátne hľadanie pôvodcu tohto biologického zázraku premeny hovädziny na koňacinu je ešte vždy neúspešné. Prečo? Lebo chýba poriadok v pohybe a označovaní potravín, systém, ktorý by takéto koniny nepripúšťal, ktorý by zakázal viaceré éčka, čo predlžujú životnosť potravín a ničia naše zdravie. Samozrejme, ide o zisk a na ten siahnuť si veľmi netrúfa ani EÚ.

Chcel som pôvodne písať o veselých veciach v našom živote, mesiac apríl sa zdal na to ako stvorený. Dopadlo to inak… No nakoniec, nie sú aj toto bláznivosti? Smutné však na nich je, že zostanú a budú sa rozvíjať aj v iných mesiacoch, nielen v apríli.

Čo sa dá robiť?

Váš
Eduard Drobný


QUARK 4/2013 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára