pondelok 1. mája 2006

PC REVUE

Budúcnosť predaja počítačov

Tento úvodník bude trochu vizionársky a mierne retrospektívny. Rozmýšľal som nad tým, ako sa vyvíja predaj počítačov na Slovensku i vo svete, a pokúsime sa odpovedať na otázku, ako to bude ďalej.
Zlatá horúčka predaja počítačov a IT techniky bola u nás okolo rokov 1994 až 1998. Vtedy rástol trh v našom regióne minimálne o desiatky percent, marža pri predaji produktov bola 20 až 30 % a firmy si vytvárali svoje budúce pozície. Používatelia netrpezlivo očakávali každé nové zariadenie, pretože novinky prinášali to, čo si ľudia žiadali najviac – výkon. Softvér značne predbiehal hardvér, najpoužívanejší operačným systém chcel svoje a vtedajšie počítače mu to neumožňovali. Prácu s počítačom sprevádzalo neustále čakanie na niečo, presýpacie hodiny patrili k neodmysliteľným sprievodným javom väčšiny trochu komplikovanejších úloh. Tzv. modrá obrazovka bola takmer každodenný jav. Napriek tomu čaru počítačov v tom čase podľahla už nielen skupinka vyvolených, ale začali sa presadzovať ako čoraz bežnejší pracovný nástroj v kanceláriách, úradoch, na poštách a pod. Pamätám sa na to, že výber môjho zamestnávateľa dosť závisel od toho, aký počítač budem mať k dispozícii (a to bol stroj s procesorom 386 )...
Postupom času sa výkon počítačov ustavične zvyšoval, počítač sa z roly niečoho, čo počíta, stal skôr komunikačným nástrojom a spôsobom, ako pristupovať k dokumentom a databázam. V prepadlisku dejín pritom skončili veľké, ale i malé diskety, ZIP mechaniky, perové plottery, niekoľko typov počítačových zberníc a portov či tlačidlo Turbo. Marža pri predaji IT zariadení sa postupom času znižovala a zarobiť dnes predajom hardvéru si jednoducho vyžaduje skutočne veľký objem predaja. O niečo lepšie je to pri softvéri (ale to sa darí len niekoľkým výrobcom) a hlavne pri službách.
V súčasnosti sa príchod nového typu počítača s extrémnym výkonom nijako zvlášť neoslavuje. Firmy ho ani nevystavujú za hrubým sklom na počítačovej výstave. Hneď ako sa jeho vývoj dokončí, snažia sa ho uviesť na trh a predať. Záujem používateľov však už nie je taký ako v minulosti – počítače už poskytujú dostatok výkonu a je ho skôr problém využiť.
Ťažkosti sa vyskytujú možno v tom, že operačný systém sa po istom čase dostane do stavu, že ho musíte pre ďalšiu efektívnu prácu preinštalovať. Určite to poznáte – pod kapotou procesor s miliónom operácií za sekundu, ale ten Outlook nie a nie sa otvoriť. A neverím, že po opakovane odkladanom príchode budúcej verzie istého operačného systému sa na tejto situácii niečo zmení... 
V súčasnosti sa aj u nás skôr prezbrojuje z klasických počítačov na notebooky. To umožňuje zobrať si prácu aj domov, na služobnú cestu alebo na poradu. Má to istú nevýhodu, že práce sa vlastne nikdy nezbavíte, ale súčasný svet to akosi vyžaduje. Na druhej strane funkcie hardvéru sa čoraz viac integrujú. Taký mobilný telefón dnes obsahuje toľko funkcií, koľko pred desiatimi rokmi mala možno vyspelá elektronická zostava porovnateľná minimálne s kusom nábytku .
Ako to bude pokračovať? Osobne sa domnievam, že povedzme do dvoch rokov sa počítače budú predávať podobne ako mobily. Trhom hýbu mobily za 1 Sk, pričom máte napr. dvojročnú viazanosť na nejakú službu. Viem si to predstaviť tak, že počítače so základnou výbavou budú za 1 Sk predávať napr. internetoví provideri pri dvojročnej viazanosti na odber vysokorýchlostného pripojenia. Kto bude chcieť vyššiu výbavu, ten si priplatí. Očakávam, že tento prístup výrazne zvýši predaj počítačov u nás. Zatiaľ na Slovensku existuje pomerne vysoké percento ľudí, ktorí jednoducho svoje záväzky o platení poplatkov počas viazanosti jednoducho nedodržiavajú (sú o tom presné štatistické údaje), a to tejto forme predaja bráni. S klesajúcou cenou počítačov však tento fakt ustúpi možnosti predávať podstatne viac. Veľkou výzvou je aj poskytovanie zábavy cez internet, ktorá s príchodom na to určených operačných systémov a služieb aj u nás začína nadobúdať reálne kontúry.
Pred časom bolo počuť o podpore pri nákupe počítača pre mladých ľudí, v súčasnosti je skôr reálny projekt podpory na vysokorýchlostné pripojenie k internetu. Aj tu je veľa otáznikov, ale je to prínos pre rozšírenie reálnej dostupnosti internetu pre ľudí. Ostáva len veriť, že tento trend bude pokračovať aj po voľbách, nech už dopadnú hocijako.
Príjemné čítanie májového čísla praje
Ondrej Macko

PC REVUE 5/2006 Editorial
Autor: Ondrej Macko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára