piatok 10. decembra 2010

PC REVUE

Tak on-line či off-line?

A sú tu opäť Vianoce. Je to krásny čas, keď vzniká príležitosť na chvíľočku sa zastaviť a obzrieť sa za sebou. Skúsime teda netradičnú rekapituláciu tohto roka. Aj teraz budem musieť načrieť do života redakcie trochu hlbšie a prezradiť niečo viac zo zákulisia. Nuž, začiatok tohto roka bol naozaj ťažký. Pokiaľ sa o kríze v roku 2009 skôr len hovorilo, január až apríl 2010 bol o faktickej kríze. Keď postihne našich partnerov kríza, prvé, z čoho sa škrtne, sú výdavky na inzerciu. Boli mesiace, keď sme sa museli všetci poriadne uskromniť, a iste viete, že viacero papierových médií napr. v ČR svoju púť definitívne ukončilo. Aj napriek tomu si PC REVUE zachovalo svoju tvár. Snažili sme sa urobiť všetko pre to, aby ste to vy, naši čitatelia, pocítili čo najmenej. Neubrali sme z kvality papiera, naopak, pridali sme na kvalite a pestrosti článkov. V skutočnosti sme si totiž mohli a stále môžeme vyberať z veľkého množstva potenciálnych článkov, pretože o prácu v tomto období prišlo mnoho aj veľmi vzdelaných ľudí, ktorí sa snažia uplatniť u nás. Áno, strán sme mali v týchto mesiacoch menej, nikdy sme však neklesli pod 112 strán, aj keď ekonomická rovnica ukazovala na nižšie číslo. Takisto sme sa nedostali na úroveň, že väčšiu polovicu magazínu bude tvoriť inzercia za polovičnú cenu a redakčný článok bude pre vás skôr za odmenu. Rovnako je podstatné, že len čo to situácia dovolila, počet strán sme zvýšili, dôkazom je aj toto rekordne „tučné“ vydanie.

Výhodné je, že napriek ťažkej situácii bolo počas roka 2010 nových produktov dosť. Firmy totiž nesedeli so skríženými rukami, čakajúc na zázrak z neba. Vyhľadal som si evidenciu a zistil, že za tento rok sme mali do ukončenia prípravy decembrového vydania požičaných dovedna 1024 produktov. Toto typické IT číslo určite veľa napovedá a my v redakcii asi najlepšie vieme, čo znamená toľko produktov zapožičať, rozbaliť, otestovať, opísať, odfotiť, zabaliť a zariadiť vrátenie. Musím poklepať na drevo, ale nič väčšie sme nestratili, čo je pri takomto množstve produktov a geografickom rozložení interných a hlavne externých autorov skôr zázrak. Samozrejme, nejaké káble, adaptéry, návody a cédečká sa zabudli, ale s tým treba u novinárov akosi počítať... :-)

Čo je podstatné, výrazne sme pridali na obsahu DVD REVUE. Jednak sme naozaj vyberali úplné verzie programov, ktoré stoja za to (Zoner Photo Studio 13 v tomto vydaní je žiariaci príklad) a po druhé sme posilnili náš vlastný obsah. Áno, sú to videorecenzie a aj tie som spočítal. V tomto roku, priatelia, sme pre vás nakrútili 175 videí s celkovou dĺžkou takmer 23,5 hodiny. Už som sa tejto témy dotkol v minulom úvodníku a musím skonštatovať, že som ešte nikdy predtým na úvodník nedostal takú spätnú väzbu ako teraz. Z došlej záplavy boli len tri maily negatívne, čo ma upokojilo, a teda s videami pokračujeme ďalej :-).

Ako som spomínal, počas roka sa objavilo množstvo úplne nových produktov, asi najviditeľnejšie trendy súčasnosti sú tabletové počítače a 3D obraz. S viacerými z vás som sa v tomto roku stretol osobne na rôznych výstavách, určených či už pre verejnosť, alebo pre predajcov IT. Z tých, ktoré sa uskutočnili na Slovensku, sme podporili drvivú väčšinu. Táto situácia bude pokračovať aj v roku 2011 a už v jeho prvej polovici uvidíte, ako sme to vymysleli. Jedna z častých otázok, ktoré od vás dostávame, znie: Ako sa prejavia tabletové počítače na vydávaní papierového PC REVUE? Je jasné, že prichádzajú zariadenia, ktoré s dobrým dátovým balíkom umožňujú prístup k informáciám úplne inak. Aj veľké zahraničné vydavateľstvá k papierovému vydaniu paralelne pripravujú aj elektronické vydanie, ktoré poskytujú práve pre zariadenia, ako je napr. iPad alebo Galaxy Tab. Áno, má to obrovskú výhodu, že nemusíte čakať napr. na distribúciu PC REVUE ani chodiť do stánku či hypermarketu. Riešenie problémov s distribúciou je kapitola sama osebe, takže aj z nášho pohľadu je to výrazne jednoduchšia cesta. A keďže sme IT magazín, je jasné, že ľudia, ktorí nás čítajú, sú predovšetkým IT nadšenci a nebudú mať problém zžiť sa s novou technológiou. Po rozhovoroch s viacerými čitateľmi si zatiaľ myslím, že toto na Slovensku ešte také horúce nie je. Je totiž trochu iný pocit otvoriť si papierové vydanie, cítiť jeho vôňu, mať možnosťou rukou doň niečo napísať či nosiť ho pár dní zastrčené v aktovke ako ho mať k dispozícii v podobe chladného PDF-ka.

Ja spolu s kolegami vidím PC REVUE v takej kompletnej šalátovo-papierovej podobe niekedy okolo 23. dňa v predchádzajúcom mesiaci, keď ho odovzdávame do tlače. Vtedy si uložím aj jeho verziu PDF do notebooku. PC REVUE k nám z distribúcie príde niekedy na začiatku mesiaca a v tom čase už mám plnú hlavu ďalšieho vydania. Napriek tomu je otvorenie papierového vydania u nás v redakcii menší sviatok a vidím to aj na ostatných kolegoch. Celé vydanie si prelistujeme a ešte raz sa ním potešíme. Ja ho mám už síce prečítané dávno predtým a viem presne, čo bude na ďalšej strane, ale predsa je to taká osobitná situácia. Vždy sa na to teším, vlastne sa neviem dočkať chvíle, keď papierové vydanie naozaj k nám dorazí.

Ale na druhej strane je pravda, že keď niečo hľadám, robím tak skôr v elektronickom vydaní. Práve preto vám aj vždy na DVD REVUE ponúkame elektronické vydanie predchádzajúceho čísla, aby ste to mohli urobiť aj vy, navyše všetky staršie vydania nájdete aj na našom Facebooku. Okrem toho čítať papierové vydanie možno v inom čase ako to elektronické. Viem, že príklad cesty lietadlom nie najčastejší pre všetkých čitateľov, ale práve tu sa to prejavuje najviac. Povedzme z hodinového letu máte na využitie elektronických zariadení približne 20 minút čistého času, zvyšok času môžete pracovať len s niečím off-line, napríklad s papierom. Tých 20 minút asi využijete na vytvorenie niečoho, čo sa viaže k vašej práci či škole. Keď sa potom dostanete k internetu, asi prvé prídu na rad maily či Facebook, čo si pozriete a začnete ihneď komunikovať. Na elektronické vydanie nie je čas. Samozrejme, nájdu sa situácie, keď práve elektronické vydanie využijete efektívnejšie, a tak ho treba brať ako doplnok. Určite ste si všimli, ako sme vyriešili multimediálnu verziu PDF nášho magazínu, v správnom čase budeme pripravení aj na najnovšie tabletové počítače.

Na záver vám všetkým prajem veľa zdravia a šťastia, prežite krásne Vianoce, želám úspešný rok 2011 a verím, že nám zachováte priazeň vo svete papiera i elektroniky.

21. novembra 2010, Ondrej Macko

PC REVUE 12/2010 Editorial
Autor: Ondrej Macko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára