streda 1. januára 2003

PC REVUE

Od prvého čísla v novom roku sa očakáva bilancia toho minulého a predikcia toho, čo sa bude diať v tom nasledujúcom. Neušetrím vás toho ani tento rok J, tak sa do toho pustime.
Podľa analyticko-prognostických agentúr by si svetové IT firmy po dvoch ťažkých rokoch stagnácie konečne mohli vydýchnuť a dočkať zlepšenia. Rok 2002 pritom viaceré z nich označujú ako najhorší v histórii IT, keď celkový obrat klesol o 3 %, čo v porovnaní s dvojcifernými nárastmi, ktoré IT priemysel bežne dosahoval počas predchádzajúcich 20 rokov, predstavuje pre firmy značný otras. Najväčšiu „zásluhu“ na tom má stagnácia predaja PC a sieťových produktov, konsolidácia telekomunikačného sektora a ani trh so službami, ktorý v súčasnosti generuje jednu tretinu príjmov v IT priemysle, sa minulý rok nemal čím chváliť. Prepad v obrate sa pohyboval v rozpätí 7 – 9 %. Okrem poklesu hodnoty akcií high-tech sektora sme to mohli registrovať aj lavínou bankrotov, akvizícií a dramatických škrtení výdavkov.
Na tento rok „prorokujú“ analytici nárast vo výške 4 – 6 %. Súčasne však varujú pred prehnanými očakávaniami v súvislosti s celosvetovou politickou a hospodárskou situáciou (napr. vojna v Iraku). Aj v takom prípade by však IT trh mal rásť, hoci iba o neduživé 2 %. Generátorom rozmachu IT sektora by mali byť zvyšujúca sa popularita bezdrôtových technológií, konvergencia PC techniky a domácej spotrebnej elektroniky. Vo svete podnikových IT by to mohlo byť výraznejšie využívanie outsourcingu, úsilie firiem o lepšiu ochranu podnikových dát pred katastrofickými udalosťami typu povodne, teroristického útoku či požiaru, tesnejšie previazanie vnútropodnikových procesov s IT, schopnosť vydolovať z podnikových údajov čoraz viac súvislostí a predikovať budúce stavy. Vzhľadom na čoraz starostlivejšie sledovanie vnútorných nákladov sa začnú podniky zaujímať aj o flexibilnejšie využívanie vlastných informačných infraštruktúr či technológie sprístupnenia výpočtových zdrojov od tretích strán na po žiadanie, čím sa výpočtové zdroje stanú rovnakým spotrebným tovarom ako elektrina či pitná voda.
Poďme však späť na Slovensko. Miernou zmenou by mohlo byť uplatňovanie zníženej 20 % DPH na tovar a niektoré služby. Niektorí predajcovia však už dopredu signalizovali, že zachovajú koncovú cenu s DPH, čím si aspoň dočasne prilepšia predaj o pár percent. Hmmm, aj takto sa dá robiť biznis... Od začiatku roku by sme sa mali pohybovať v plne liberalizovanom telekomunikačnom prostredí. O tom, že to fakticky nepocítime, vieme už dávno. Pokiaľ trojuholník ST – regulátor – alternatívni operátori nedospeje k dohode ohľadom prístupu k miestnym vedeniam či vzájomného prepojenia sietí, nemôžeme očakávať nižšie mesačné účty ani za hlas, ani za dial-up pripojenie na internet. V prvom kvartáli by sa mohla konečne spustiť odložená prevádzka ADSL. Či sa to naozaj stane, je však ešte stále otázne. Ostatné technológie a riešenia na preklenutie problému poslednej míle sú pre nepodnikovú klientelu cenovo alebo technologicky príliš náročné. UPC s internetom po kábli zaujalo vyčkávací postoj, 2,4 GHz pásmo pre WiFi je prepchaté. Alternatívy ako dvojcestné pripojenie cez satelit, GPRS alebo HSCSD sú zaujímavé, ale zatiaľ iba pre podnikovú klientelu. Na druhej strane je prekvapujúce, prečo sa nerozbehlo vo veľkom pripájanie skupín domácností (napr. v panelákoch) či menších firiem na pripojenie zdieľané kapacitne aj cenovo. Mohol by to byť celkom zaujímavý biznis, hoci logisticky dosť náročný. Na pevné a lacné pripojenie do internetu si teda ešte chvíľu počkáme. Nárast penetrácie internetu totiž čaká jednoznačne na spustenie ADSL.
Pokračovať bude dlhoročný trend znižovania cien a zvyšovania výkonnosti „železa“. Kúpiť výkonovo slabý počítač už vlastne ani nebude možné. A ceny sa dostávajú na úroveň, keď už niet na čo čakať. Podobný trend možno vidieť pri CRT monitoroch, tlačiarňach atď. Sledovať vývoj cien skenerov už napríklad dávno stratilo zmysel. Technologický vývoj v týchto produktoch sa dostal na úroveň, keď nový model prináša len minimálne zvýšenie úžitkovej hodnoty. Pozornosť by sme mali nasmerovať do oblasti LCD monitorov, digitálnych fotoaparátov, vreckových počítačov, tabletov, mobilných telefónov či digitálnych projektorov, kde sa budú odohrávať interesantné zmeny z hľadiska technológií, ale najmä cien.
Do väčšej pozornosti sa dostane prepojenie sveta PC a domácej spotrebnej elektroniky, o svoje miesto sa začnú hlásiť inteligentné domáce spotrebiče, prvé použiteľné domáce roboty, hoci zatiaľ len v podobe produktov pre horných desaťtisíc.
Témami, o ktorých sa bude hovoriť, budú ochrana súkromia pred nevyžiadanou reklamou, pred vírusmi a ne oprávnenými vstupmi do počítača, anonymita na internete, legálny prístup k on-line hudbe a filmom, interaktívna zábava atď. Tento rok by mohol znamenať aj výraznejšie presadenie sa Linuxu vo svete desktopov a serverov. Podrobnejšie sa technologickým víziám na tento rok venujeme v nosnej časti tohto čísla, dúfam, že sa vám bude páčiť.

Úspešný nový rok vám želá
Martin Drobný

PC REVUE 1/2003 Editorial
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára